22_03_29_erdmost_nincskep

Így juthatunk olcsó telekhez Törökbálinton?

22_03_29_erdmost_nincskep

Így juthatunk olcsó telekhez Törökbálinton?

Mélyen áron alul értékesített önkormányzati ingatlanokat közvetlen munkatársainak Elek Sándor (Fidesz-KDNP) törökbálinti polgármester az önkormányzati választásokat megelőzően, ezért az LMP feljelentést tett a rendőrségen - hangzott el egy pénteki sajtótájékoztatón.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Az elénk került adatok alapján egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy több, mint gyanús ingatlanügyletekre került sor Törökbálinton a 2019-es önkormányzati választást megelőzően: Elek Sándor polgármester közvetlen munkatársainak értékesített mélyen áron alul önkormányzati ingatlanokat” – jelentette ki Tetlák Örs érdi alpolgármester (LMP) azon a pénteki sajtótájékoztatóján, amit Bruder Márton törökbálinti önkormányzati képviselővel (Törökbálint Holnap Egyesület) közösen tartott az Érdi Rendőrkapitányság épülete előtt.

„Az a vezető, aki a köz érdeke helyett magánérdekeket szolgál ki, méltatlan és érdemtelen a választói bizalmára” – hangsúlyozta az érdi politikus. Az ügy részleteiről Bruder Márton számolt be.

„Az LMP az Érdi Rendőrkapitányságon folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést. Törökbálint fideszes polgármestere, Elek Sándor, mélyen áron alul értékesített két önkormányzati ingatlant. Szokatlan módon ezeket nem hirdette meg, nem hozta a képviselő-testület elé, bár az a szokásos eljárás, hogy az önkormányzati ingatlanokat nyilvánosan hirdetik meg. A kedvezményezettek, akik sok-sok millió forinttal olcsóbban jutottak ingatlanhoz, a személyes asszisztense, és a közbeszerzésekért felelős ügyintéző volt. A polgármester mondvacsinált indokokra hivatkozva szabta meg a Törökbálinton arcpirítóan alacsony árakat. Hogyan lehetséges, hogy az általa felkért értékbecslő lényegesen alacsonyabb árakat határozott meg, mint az általunk felkért szakértő? Miért volt fontos még az előző ciklus vége előtt értékesíteni ezeket az ingatlanokat? A korábbi évek vizsgálata hány további esetet fog még feltárni?” – sorolta Bruder Márton, aki felszólította Elek Sándor polgármestert, adjon magyarázatot: a képviselő-testület kikerülésével miért adott el harmadáron önkormányzati ingatlanokat.

„A rendőrség nyomozásától azt várjuk, hogy feltárja: Elek Sándor miért adott ilyen jelentős juttatást a két közvetlen kolléganőjének. A feljelentést és az azt alátámasztó dokumentumokat elérhetővé tettük az LMP Törökbálint facebook-oldalon, ott mindenki megismerheti az ügy részleteit” – jegyezte meg Bruder Márton, aki kérdésünkre elmondta azt is: egy Anna-hegyi 800 négyzetméteres telket 4,5 millió forintért adott el a polgármester. „Az általunk felkért szakértő legalacsonyabb értékbecslése 12 millió forint volt” – tette hozzá.

„A másik esetben Törökbálint központi részénadtak el egy 56 négyzetméteres házat, körülbelül 600 négyzetméteres telekkel, 8 millió forintért. Az értékbecslés legalább ötmillió forintos különbözetet mutat” – mondta Bruder Márton, akitől megtudtuk azt is: Törökbálinton viszonylag nagyszámú önkormányzati ingatlan van, a település különböző pontjain.

„Nyilván sokakban felmerül az a kérdés, hol kell sorbaállni, ha valaki ilyen kedvező áron szeretne ingatlanhoz jutni. Elek Sándor polgármesternek erre is válaszolnia kell. Az a körülmény, hogy két közvetlen munkatársáról van szó, különös gyanúra ad okot. Vajon miért pont ez a két kolléganő kapott ilyen jelentős jutalmat?” – tette fel a kérdést a politikus, aki elmondta azt is: az ügy teljesen véletlenül került a tudomására, egy előterjesztés mellékeltében lettek figyelmesek a rendkívül olcsó áron értékesített ingatlanokra, és a szeptember 30-ai testületi ülésen erről a témáról is szó lesz majd.

Megkerestük Elek Sándor polgármestert is, aki elmondta: a témában közleményt fog kiadni. „Minden a törvényi előírások szerint történt, ügyvédi ellenjegyzéssel” – hangsúlyozta. A feljelentéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „szabad országban élünk, a képviselő úr azt csinál, amit akar”. A testületi ülésen egyébként ez az ügy nem szerepel a napirendi pontok között – jegyezte meg.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email