22_03_29_erdmost_nincskep

Hova tűnt a pénz?

22_03_29_erdmost_nincskep

Hova tűnt a pénz?

Ha egy település ma csődbe megy, annak nem az elvonások, hanem a városvezetés alkalmatlansága az oka – mondta Aradszki András csütörtöki sajtótájékoztatóján. A fideszes országgyűlési képviselő bírálta Érd vezetőit, amiért csőddel fenyegetőznek, és képtelenek tovább vinni a Modern Városok Programot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kormány az ellenzéki városvezetők rágalmai ellenére nem hagyja magukra a településeket a jelenlegi helyzetben sem – mondta az országgyűlési képviselő. Emlékeztetett rá, hogy jelentősen nőtt az önkormányzatoknak nyújtott költségvetési normatíva, miközben  érzékelik, hogy a válság miatt mindenhol csökkennek az iparűzési adóbevételek. Ezért ha a fejlesztésekre nem jut elegendő pénz, a kormány 200 milliárd forintos hitelkeretet biztosít az önkormányzatoknak. „A járvány elleni védekezés költségeiből mindenkinek részt kell vállalnia”, de „nem lesz olyan vidéki település, ahol ez az újragombolt hozzájárulás okot adna arra, hogy egy város csődbe menjen” – tette hozzá.

Érd város költségvetésének fő összege 51 milliárd forint, amelyből 46 milliárd állami forrás – emlékeztetett a képviselő — ezért „a várost építeni kell, (…) és nem visszamutogatni és azzal fenyegetni, hogy csődhelyzet van. Érden nincs csődhelyzet, Érden felelős gazdálkodással lehet jó várospolitikát, városüzemeltetést végezni. Nem azzal kell fenyegetni, hogy 1600 embert kell elküldeni a város által foglalkoztatottak közül, hanem azzal kell főzni, ami van” – tette hozzá Aradszki András.

A képviselő elmondta: a veszélyhelyzet kezdetén arra kérte Szűcs Gábor alpolgármestert, vállalja a város, hogy nem bocsátja el az alkalmazottait. „Most pedig azt állítja a városvezetéshez tartozó baloldali politikus, hogy üres a városkassza, még 14 milliárd forint sincs a város költségvetésében. Ha ez nem felel meg a valóságnak, akkor nem mondott igazat. Ha megfelel a valóságnak, akkor mondják azt meg, hogy a költségvetés elfogadása óta hova tűnt el az a több tízmilliárd forint. Hova tűnt el az a pénz a városkasszából? Ki kapta meg, miért kapta meg, milyen pályázatokon keresztül? Erre kell majd előbb-utóbb a városvezetésnek választ adnia.”

Aradszki András arról is beszélt, hogy szerinte nem haladnak a Modern Városok Programjának közbeszerzései. „Ma az látszik, hogy a Modern Városok Program, mint folyamat, megállt. 2019. október óta jelen pillanatban egy hatályos közbeszerzést írt ki a Modern Városok Program keretei között Érd város vezetése, ez pedig a Molnár utcának a felújítása és karbantartása. Kiírták a Présház felújítására vonatkozó közbeszerzést, de azt visszavonták, és új kiírás nem jelent meg. Kiírták a tüdőgondozó Hivatalnok utcai épületének felújítására a pályázatot, de ezt is visszavonták” – állította. Külön kiemelte az AVL beruházást, amelyhez november végéig meg kellene építeni az odavezető utat, de ez még nem kezdődött el. „A magyar gazdaság szempontjából ez egy rossz üzenet. Ez egy komoly cég. A kormány áldozatokat hozott, illetve támogatta komoly összegekkel, hogy egy ilyen csúcstechnológiát, csúcskutatást, csúcs innovációt biztosító cég 600 mérnökkel dolgozzon Érden” – mondta Aradszki.

A terület országgyűlési képviselője bírálta a települést, amiért osztalékot fizet a „külföldi tulajdonosoknak” két városi cégből. Miközben az előző városvezetés visszatartotta az ÉTV és az ÉTCS osztalékainak kifizetését, idén 101 millió forintos kifizetést szavaztak meg a képviselők a francia cég leányvállalatának. „Úgy láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy a városvezetésnek első dolga volt, hogy külföldi tulajdonos zsebébe tegyen 101 millió forintot. Ez azért is árulkodó, mert hasonlóan járt el a fővárosi önkormányzat is. Ebből úgy látszik, hogy eljött a baloldalnak az az időszaka, hogy ami külföldi az jó, adjunk neki pénzt, biztosítsunk neki jólétet. Én úgy gondolom, hogy ez sem tisztességes hozzáállás, és ezért erősen amondó vagyok, hogy le kell ülni beszélni ezekről a dolgokról olyan szinten és olyan részletességgel, ahogy ezt az országgyűlési képviselő elvárhatja” – jelentette ki Aradszki András.

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email