22_03_29_erdmost_nincskep

„Ha szétesik a bejgli, majd esszük kanállal”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Ha szétesik a bejgli, majd esszük kanállal”

Sokak számára óriási stressz a karácsonyi készülődés, a menü kitalálásától az ajándékvásárláson keresztül a karácsonyfa feldíszítéséig. De lehet ezt másképp csinálni, még hat gyerekkel is. Harmatné Petrus Márta igazi mozaikcsaládban él, és idén mind a hat gyerek náluk tölti a szentesetét.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hányan élnek együtt a hétköznapokon?

A hétköznapok nagy részében 4 gyerek van velünk. A férjemmel közös 3 éves fiú ikerpár, illetve az én előző kapcsolahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgból származó két nagy, ők 10 és 12 évesek. Ők egészülnek ki kéthetente hétvégén a férjem előző házasságából született fiúkkal, de gyakran csatlakoznak hozzánk hétköznap este is, illetve a szünetek felében velünk vannak és ünnepekkor is sok időt töltünk együtt. Ebben a nagy mozaik családban egyébként mindenki nagyon rugalmas és kiválóan működünk együtt. Bátran nevezhetem magunkat nagycsaládosnak.

Hogyan zajlik a karácsony, különös tekintettel a szentestére?

Idén mi vagyunk soron, szenteste nálunk lesz mind a hat gyerek. A nagyok különleges programot terveztek erre az évre. Négyen együtt azt találták ki, hogy legyen svédasztalos vacsora. Elvállalták a mézeskalács és különféle édességek elkészítését, a kisebbik lányom 10 éves, ő rántott sajtot csinál. A halászlé és egyéb halételek elkészítése a mi feladatunk lesz a férjemmel. Amennyire csak lehet, igyekszünk bevonni az ikreket is, ők főként a mézeskalács díszítésből és sejtésem szerint annak elfogyasztásából veszik majd ki a részüket.

A főzésen, sütésen kívül hogyan oszlanak meg ilyenkor a feladatok? Hiszen ahol ennyi a gyerek, bőven akad tennivaló az ünnepi időszakban.

Nálunk már december elején ünnepi díszbe öltözik a ház. A konyha és a nappali díszítése közös program, amiben csak tudnak, segítenek a gyerekek, ötletelnek, mit hova tegyünk. A saját szobáját mindenki maga csinosítja ilyenkor. És bár korábban az angyalkák hozták a karácsonyfát, most már együtt díszítjük fel 24-én reggel. A takarítás egy részét is át szokták vállalni a gyerekeink.

Hogyan zajlik az ajándékvásárlás, hiszen ennyi gyereknél kisebb vagyont kell elkölteni.

Minden gyereknek igyekszünk élményben és összegben is hasonlót nyújtani. Már novemberben elkezdjük a Mikulásnak írt listák begyűjtését. Megbeszéltük, hogy a Mikulás csak apróságot hoz, ha valami extra kívánság van, azt a Jézuska tudja teljesíteni. Legót mindig kapnak, ezzel nagyon jól tudnak együtt is játszani. Mindig hoz a Jézuska könyvet is, kicsi koruk óta arra neveljük őket, hogy szeressenek olvasni, ez a mi napig fontos és mindig kerül a fa alá társasjáték is. Úgy vettem észre, hogy elkezdődött a versengés köztük, így idén szándékosan olyan kooperatív játékot választottunk a nagyoknak, amiben össze kell dolgozniuk, figyelni kell egymásra, együttműködni. Igyekszünk úgy válogatni nekik, hogy a listájukról mindig legyen valami a fa alatt, de szerencsére nincsenek elrugaszkodott kérések, megfelelő értékrendjük van a gyerekeknek.

Sokan stresszként élik meg a karácsonyi időszakot és alig várják, hogy vége legyen az ünnepeknek. Milyen jó tanáccsal tudna szolgálni nekik?

Én abszolút azt az oldalt képviselem, hogy semmi sem ronthatja el a karácsonyt. Egyrészt fontos a tervezés, már október-november környékén érdemes elkezdeni átgondolni a dolgokat. Másrészt nem az a lényeg, hogy minden tökéletes legyen, és a függöny is ki legyen mosva az ünnepek előtt. Mi történik, ha nem jut rá idő? Semmi, majd kimosom máskor, a gyerekeket meg aztán főként nem érdekli, ki van-e mosva. Ez rólunk kell, hogy szóljon, arról, hogy együtt vagyunk, együtt töltjük az időt, ha akarunk, akkor egész nap pizsamában maradunk, ahelyett, hogy puccba vágnánk magunkat. Játsszunk, legyünk együtt, nevessünk, éljük meg a karácsony minden pillanatát és örömét finom ételek és italok, na és ajándékok mellett, hiszen erre egy évben egyszer nyílik lehetőségünk. Ha valaki nem akar főzni, rendeljen nyugodtan, miért kéne ezen stresszelni. Nem láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg értelmét annak, hogy az ember belegebedjen a karácsonyba. Ha pedig szétesik a bejgli, majd esszük kanállal.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email