22_03_29_erdmost_nincskep

Fuss: egy rövidfilm a bántalmazásról, a bántalmazás ellen

22_03_29_erdmost_nincskep

Fuss: egy rövidfilm a bántalmazásról, a bántalmazás ellen

Hétfőn forgatták azt a rövidfilmet, ami a családon belüli bántalmazásra próbálja felhívni a figyelmet. Az ötlet gazdája Fejes Rita, Érden élő színésznő az Érd FM 101.3 Köztünk marad című műsorában beszélt a produkcióról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A színésznő maga is érintett a témában, de nem(csak) ez ösztönözte arra, hogy karantén idején elővegye régi filmtervét a fiók aljáról és megvalósítsa.  „Heti egy nő hal bele abba, hogy a „drága jó” párja megveri. Persze nemcsak a nőkért szól ez a film, elvétve akadnak férfiak is egyébként, de könyörgöm, 97%-át nők és gyerekek szenvedik el. Havonta egy kisgyerek hal bele a családon belüli bántalmazásba. És ez csak a hivatalos statisztika, de ez is nagyon magas szám. Egy élet is sok ezért.”  

Az itthon és Los Angelesben is számos díjat nyert, Érden élő színésznőt Szirák Tamás operatőr kereste meg egy horrorfilm ötletével, akit rábeszélt, hogy mi lenne, ha nem horrort forgatnának, és nem arról, amiről az operatőr szerette volna első körben. Szirák Tamás azonnal igent mondott, és aztán Szűcs Dóra forgatókönyvíró-rendező is, aki megírta az ötletből a forgatókönyvet. Végül egy egész kis stáb állt össze a produkcióra. Sőt, még huszonkét „szelíd motoros” (a Szelíd Motorosok a Zaklatások Ellen csoportból) is megjelent a hétfői forgatáson a Forster Vadászkastélynál.

A  rövidfilmmel kapcsolatban Rita elmondta, hogy a fizikai brutalitás láttatása helyett inkább a nézők fantáziáját szeretnék megmozgatni. „Nem a brutalitásával akarunk hatást elérni, hanem a nézők fantáziájával, ami szerintem sokkal kegyetlenebb, mert mindenki kicsit a saját moziját fogja nézni.”

A filmmel üzenni szeretnének azoknak, „akik most talán csendben vannak, azt, hogy: van lehetőséged felszólalni, gyere te is, együtt hangosabbak vagyunk, és akkor talán meghallanak bennünket. Mert az, hogy egy országban az elkövető szabadon és tulajdonképpen védettségben sétálgathat a következő áldozatára vadászva, az abnormális. (…) Igenis lehet tenni. Mindig lehet tenni valamit.”

A színésznő a forgatás előtt elárulta, hogy fél, hiszen a téma, illetve a szerep kedvéért nagyon mélyre elásott élményeit kellett előbányásznia, de ez a film egyrészt a szívügye lett, másrészt, mint mondja: a színház és a film amúgy is gyógyítja a embert.

A film készítői a veszélyhelyzet miatt mindannyian hónapok óta munka és fizetés nélkül maradt szakemberek és művészek, akik a maradék pénzükön próbálták legyártani ezt a mozit, ezért azt is szívesen veszik, ha akad olyan, aki anyagilag támogatni tudná a produkciót. Erről részletesebben olvashatnak a rövidfilm Facebook oldalán.  

A rövidfilmet az alkotók filmfesztiválokra (Friss Hús, Cinefest, stb.) tervezik nevezni. 


 

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email