22_03_29_erdmost_nincskep

A fejlesztések költségvetése az idei

22_03_29_erdmost_nincskep

A fejlesztések költségvetése az idei

„Ez a költségvetés alapvetően a fejlesztésekre fókuszál. Régóta nem tapasztalható az, hogy évről évre ilyen mértékben növekedjen a költségvetés, mint például most is” – hangsúlyozta Simó Károly alpolgármester a februári közgyűlést követően, ahol a képviselő-testület elfogadta a város idei költségvetését. Közgyűlési összefoglaló.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A 2019. évi költségvetést tárgyalta februári ülésén a közgyűlés, melyet 13 igen és 3 nem szavazat mellett a képviselő-testület elfogadott. 

– Érd lakói elvárják azt, hogy a város minden tekintetben fejlődjön, mind az infrastruktúráját, mind az intézményrendszerét tekintve. Ennek a költségvetésnek az az egyik legnagyobb erénye, hogy ezek a fejlesztések megvalósulhatnak: folytatódnak a korábban elindult beruházások, néhány beruházás be is fejeződik 2019-ben, vannak azonban olyanok is, amik most tudnak elindulni. Például az iskolák építése, a Szociális Gondozó Központ telephelyének egyesítése és egy új szociális intézmény létrehozása. Azt gondolom, hogy ezek azok a fejlesztések, amelyeket leginkább és már nagyon régóta várnak az érdiek – emelte ki Simó Károly alpolgármester (Fidesz-KDNP). 

Az idei költségvetés főösszege több mint 65 milliárd forint, melyből 13-14 milliárd forint a város működésének biztonságát szolgálja, míg 51 milliárd forint a Modern Városok Program forrásainak köszönhetően a további fejlesztéseket teszi lehetővé. Simó Károly arról is beszélt, hogy a költségvetésben fontos tételt jelent az úthálózat fejlesztése. A főútvonalak, illetve a nagyobb csomópontok fejlesztése mellett több milliárd forint értékben folyik a városban a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése is. 

– Itt még nem állhatunk meg, hiszen a lakóutcák előkészítése a következő feladat, erre már ebben a költségvetésben elkülönítettünk egy összeget, így, ha az állami források bejönnek, egyből el is lehet kezdeni a további útfejlesztést – tette hozzá.

Ezek mellett jut még pénz az Idősügyi Tanács rendezvényeire, a civilek támogatására, a sporttámogatásokra, valamint a városi cégek működésének biztosítására. Utóbbi azért nagyon fontos, mert ezek a cégek működtetik azokat a létesítményeket, ahol az itt élők szabadidős tevékenységet folytathatnak – tudtuk meg az alpolgármestertől.

– Én úgy gondolom, hogy ez a fejlesztések költségvetése, a tavalyihoz hasonlóan. Ugyan a működtetésre hasonló összeget tudunk fordítani, mint korábban, de ezt az 51 milliárd forintot a fejlesztésekre a város saját forrásból nem tudná kigazdálkodni, hiszen az iparűzési adóbevételünk egyelőre elég kevés. Aki felelősen gondolkodik a várossal kapcsolatban, az ezt a költségvetést támogatja – emelte ki Pulai Edina képviselő (Mi Hazánk Mozgalom), a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke.

– Szükség van a különböző fejlesztésekre, szükség van ipari parkra, mert abból lesz adóbevételünk, amiből tovább lehet fejleszteni a várost. A városvezetés állandóan azzal vádolja az ellenzéket, hogy fejlesztésellenes, ezt visszautasítjuk. Mi minden fejlesztést támogatunk és ezután is támogatni fogunk. A működési költségvetésben azt látjuk, hogy a tavalyi évhez képest nagyjából 700-800 millió forintos mínuszban van a város – mondta el Szűcs Gábor képviselő (MSZP-DK-EGYÜTT), aki hozzátette, hogy többek között az együttműködés hiánya is oka volt annak, hogy az ellenzéki képviselők nem fogadták el ezt a költségvetést.

A közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt még a környezetvédelmi alapban összegyűlt 20 millió forint felhasználása, amelyet idén is az illegális hulladéklerakás felszámolására költenek.

– Sajnálatos módon, a tavalyihoz hasonlóan megint az illegális szemét elszállítására kell fordítani ezt az összeget. Pedig sokkal nemesebb célokra is lehetne fordítani ezt az pénzt. A környezetvédelemtől a környezeti értékeink megóvásáig rengeteg olyan lehetőség van, amit meg lehetne valósítani ebből a forrásból. Bízom abban, hogy a kamerarendszer segítségével az illegális szemétlerakást valamelyest vissza lehet majd szorítani – emelte ki Pulai Edina.

A másik nagyon fontos napirendi pont a víziközművek rekonstrukciójára vonatkozó pályázati lehetőség volt, amely a városnak a rendelkezésre álló forrását háromszorozná meg. 

– Valóban tízmilliárdnyi igény van arra, hogy az ivóvízhálózat felújításra kerüljön, ennek a végrehajtása során tudnánk most benyújtani ezt a pályázatot, amivel megnövelnénk a víziközművek felújítására rendelkezésünkre álló összeget – hangsúlyozta Simó Károly.
 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email