22_03_29_erdmost_nincskep

Érdtől az Óceánig – 35 éves a Forrás Néptáncegyüttes

22_03_29_erdmost_nincskep

Érdtől az Óceánig – 35 éves a Forrás Néptáncegyüttes

A Forrás Néptáncegyüttes fennállásának 35 éves jubileumát ünnepelte vasárnap este a Művészetek Palotájában. Az egykor Érdről indult együttes háromórás műsorában közel 250 forrásos lépett fel, s ugyanennyi otthonról szorított a többiek sikeréért, ami ezúttal sem maradt el.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

 

A Forrás Néptáncegyüttes fennállásának 35 éves jubileumát ünnepli 2020-ban. Ahogy Szigetvári József, művészeti vezető, alapító mondta: valami elindult Érden, aztán folytatódott Százhalombattán, majd Ady szavai szerint és a valóságban is egészen a nagy és szent Óceánig, Amerikáig, Mexikóig, Kínáig jutott.

 A 35 év alatt több száz fiatal talált értelmes elfoglaltságra, hagyománytisztelő gondolkodásmódra, életre szóló kapcsolatokra és nem utolsósorban magára ebben a közösségben. Ahogy egy szép lombú fának sincs két egyforma levele, a néptáncosok egyénisége is úgy gazdagítja a produkciók izgalmas egységét.

A Pest megyei iparvárosban 35 évvel ezelőtt senki egy fabatkát sem adott volna azért, hogy majdan egy 600 táncosból álló együttes nő ki a panelrengetegből. Azóta a környék: Érd, Diósd, Ercsi és Százhalombatta együtt él a Forrás Néptáncegyüttessel, szeretik, tisztelik és becsülik őket. Nem hiába: nem csak hogy egyedülálló módon, több egymást követő alkalommal nyerték el a Kiváló Minősítést, hanem ők szervezik Európa egyik legnagyobb szabású nemzetközi folklórfesztiválját. Szívesen állnak minden „ügy” mellé, ami a magyar népi kultúra mellett, azaz róluk, nekik szól 

A vasárnapi előadás keresztmetszete volt egy állandóan mozgásban lévő együttes mindennapjainak, küzdelmeinek,  folyamatos út keresésének, de ugyanúgy szólt az örömről, és a bánatról, amely nélkül nem lennének holnapok.

35 éve az érdi Vörösmarty Gimnázium ebédlőjében nem gondolta senki, hogy akkor és ott az ország jelenleg hazai és nemzetközi tekintetben is egyik vezető együttese megszületése történik – mondta büszkén Szigetvári József. 

Az egykori gimis együttes számos hazai fesztivál (köztük a Szolnoki Országos Néptáncfesztivál, a Szekszárdi Országos Néptáncfesztivál) győztese, immár tízszeresen KIVÁLÓ minősítésű, a Fölszállot a pávaélő adásában nagyszerűen szereplő együttes. Magyarország hírét ötvenhat országba vitték a táncosok. 

Az est különös és egyedülálló erénye, a Felhőjárók színtársulat, valamint Janovics Rita kerekes székes táncművész közreműködése volt, amely arra példa, hogy a művészet hogyan tud eggyé kovácsolni sérült fiatalokat egy néptáncegyüttessel. 

A Forrás jövőjét a 2003 óta önálló intézményként működő Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola jelenti, ahol mára több mint ötszáz növendéket nevelnek az egykori és mai táncosokból lett művésztanárok. A Magyarok Öröksége Alapítvány által fenntartott iskolának Érden, Ercsiben és Diósdon is működik telephelye. 

A Forrás Néptáncegyüttes ma legfontosabb céljának lakhelye, a Mezőföld népművészeti hagyományainak, értékeinek felkutatását és megőrzését tekinti. 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email