22_03_29_erdmost_nincskep

Engedély nélküli magán fenntartású idősotthonban vizsgálódik az önkormányzat

22_03_29_erdmost_nincskep

Engedély nélküli magán fenntartású idősotthonban vizsgálódik az önkormányzat

Egy bent lakó rokona fordult a sajtóhoz, mert úgy hallotta, koronavírus fertőzés történt az otthonban, mégsem végeznek teszteket. Ezután derült ki, hogy két intézményről van szó, de valószínűleg egyiknek sincs engedélye. Az otthon vezetője szerint minden a legnagyobb rendben van.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Esztergályos utcai idősek otthona egyik lakójának hozzátartozója azzal kereste meg a napokban a Blikket, hogy úgy tudja, valaki meghalt koronavírus fertőzés miatt, és bár a lakók közül többen köhögéssel küszködnek, mégsem végezték el rajtuk a vírustesztet. A lap újságírója megtalálta az intézmény üzemeltetőjét, aki azt mondta, az egészből egy szó sem igaz.

„A nyugdíjasház lakói közül senki nem halt meg koronavírus-fertőzésben. És csupán egy lakón végeztettünk koronavírustesztet. Ő a törökbálinti kórházból került hozzánk – magyarázta a Blikknek a vezető, hozzátéve, hogy a többi lakót azért nem tesztelték, mert nincsenek tüneteik. „De erre a ma életbe lépő szabályok szerint nem is vagyunk kötelezhetőek. Amúgy vigyázunk az idős lakóinkra, külön szobában helyeztük el őket, ebéd után pedig mindenki egy korty pálinkát kap” – mondta.

Nem sokkal később az Érd Most is megkereste az otthon vezetőjét, aki megerősítette, hogy náluk minden a legnagyobb rendben van, és hamarosan megkezdik a lakók tesztelését az Esztergályos utcában. Kiderült ugyanis, hogy a magánszolgáltató két otthont is üzemeltet Érden: egyet az Esztergályos utcában, egyet pedig a Balatoni úton. Az Érd Most úgy tudja, hogy az ügyben Csőzik László polgármester az illetékes Pest Megyei Kormányhivatalnál több eljárást, így járványügyi eljárást is kezdeményezett, sőt maga is vizsgálódik, de nem csak a lehetséges járványveszély miatt. A polgármester azért fordult a megyei kormányhivatalhoz és a jegyzőhöz, mert úgy tűnik, a két intézménynek éppen arra nincs engedélye, amire létrejött. Ha tudniillik szociális intézmény volna, akkor a törvény szerint szerepelnie kéne a Szociális Ágazati Portálon, mint idősek otthona. Ám az intézmény itt nincs nyilvántartva. Ha viszont – ahogy a vezető állítja – ők csupán szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatnának, akkor egy kormányrendelet értelmében az önkormányzattól kellene erre üzemeltetési engedélyt kérniük.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email