22_03_29_erdmost_nincskep

Emberi szemmel – színesen

22_03_29_erdmost_nincskep

Emberi szemmel – színesen

A Babagenetika Egyesület tevékenysége abszolút egyedülálló és hiánypótló, mert nemcsak papíron, hanem ténylegesen segíti a szülőket amúgy elérhetetlennek tűnő szűrővizsgálatok, kezelések megszervezésével, lelki, anyagi támogatással. Most pedig egy érzékenyítő kampányt indítottak az ítélkezés ellen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érdi nagycsaládos édesanya, Sevcsik M. Anna pár éve sajnos a saját bőrén volt kénytelen megtapasztalni a magyar egészségügyi rendszer hiányosságait, amikor a várandósság során kiderült, hogy az ötödik gyermeke Edwards-szindrómás. Megalapította a Babagenetika Egyesületet, amihez egy egész csapat szakember csatlakozott. Tevékenységük 2015 óta is abszolút egyedülálló és hiánypótló, mert nemcsak papíron, hanem ténylegesen segítenek a szülőknek amúgy elérhetetlennek tűnő szakemberek bevonásával, információval, extrém drága szűrővizsgálatok és kezelések megszervezésével, lelki vagy anyagi támogatással. Emellett azért is lobbiznak, hogy legyenek ingyen elérhetőek minden kismama és baba számára az oly fontos komplex genetikai vizsgálatok.

Annának aztán született egy szivárványgyermeke (így hívják azokat a csöppségeket, akik egy kicsi lélek elvesztése után jönnek a világra), és öt gyermek édesanyjaként számtalanszor találkozott a „Minek neki ennyi gyerek?” – kéretlen megjegyzésekkel. Mint ahogy mi is nap mint nap kaphatunk kéretlen „jótanácsokat” arra, hogyan kellene inkább kinéznünk, gyereket nevelnünk, dolgoznunk, léteznünk, ha azt akarjuk, hogy elfogadjanak minket. De mi van, ha nem mi változunk (mert mi így boldogak vagyunk a bőrünkben, vagy mert vannak sajnos dolgok, mint egy gyermek elvesztése, amin nem tudunk változtatni), hanem mások nézőpontját változtatjuk meg?

Ma, az internet korában, amikor milliós követő táborral rendelkező fitneszguruk ítélkeznek az anyák feje, vagyis pontosabban teste felett mindenféle háttér információ és empátia nélkül, nem is lehetne aktuálisabb az az érzékenyítő kampány, amit a Babagenetika Egyesület indított el nemrégiben „Emberi szemmel – színesen” címmel. Az online, az egyesület honlapján elérhető kiállításon 31 kép kapott helyet. Olyan képek, amelyek mindenkit – kortól, nemtől, családi állapottól függetlenül – meg tudnak szólítani. Olyan képek, melyek a várandós kismamákról, a nagycsaládosokról, az autistákról, a család helyett inkább karriert választókról, túlsúlyosokról, hátrányos helyzetűekről szólnak, és még hosszasan lehetne folytatni a sort. A lényeg, hogy a képre kattintva el lehet olvasni egy ítélkező megjegyzés mellett a másik fél, azaz a képen szereplő ember véleményét saját magáról és helyzetéről, a harmadik megjegyzést a látottakról pedig maga a néző írhatja le: mit üzenne a fotón látható babának, nőnek, férfinak, párnak, családnak. A kiállítás módot nyújt arra, hogy átlépjünk saját és a társadalom régi beidegződésein(ken), megismerjük a másik oldalt, ítélkezés helyett megtanuljuk kicsit színesebben látni és elfogadni a világot, mert ezzel csak jól járhatunk. Az „Emberi szemmel – színesen” című online kiállítás elérhető a babagenetika.hu weboldalon február végéig.


 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email