22_03_29_erdmost_nincskep

Egy kis szemétszedés kocogás közben?

22_03_29_erdmost_nincskep

Egy kis szemétszedés kocogás közben?

Igen, körülbelül erről szól a plogging, ami Svédországból indult hódító útjára, és már Érdre is eljutott- elsősorban az Érdi Környezetvédő Egyesület tagjainak köszönhetően. Akik most arról is gondoskodtak, más is csatlakozhasson a zöld fitneszhez, ha van hozzá kedve.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az egyesület legyártatta az első plogging szemétgyűjtőt Szúnyogh Péter érdi lakatossal, aki anyagáron vállalta a munkát. Palkó Zsolt, az egyesület elnöke jelenleg a területfoglalási engedélyt intézi, a szemétgyűjtő valószínűleg az Esztergályos utca végére fog kikerülni. Az első plogging szemétgyűjtőt pedig még számos további fogja követni, Érd közkedvelt kiránduló és futó helyszíneire, legalábbis az egyesület tervei szerint. Sőt, a veszélyhelyzet elmúltával terveznek egy plogging versenyt is szervezni itt, Érden.

A plogging szemétgyűjtő kialakításakor egyrészt arra figyeltek, hogy a vadak ne tudják kiborítani, kiszedni a tartalmát, másrészt, hogy az emberek se kapjanak kedvet ahhoz, hogy egész heti háztartási hulladékaikat rakják bele. Arra viszont kiválóan alkalmasnak bizonyult, amire tervezték: hogy egy jó kis szemétszedős futás után abba dobjuk az összegyűjtött hulladékot.

Az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesületnek szép számban tagjai az érdi polgári természetőrök, akik maguk is úgy kezdték el annak idején működésüket, illetve úgy találtak egymásra, hogy futni vagy kutyás sétáltatni jártak az Érd-Sóskúti fennsíkra, és közben összeszedték a szemetet is.

A 2016-ban Svédországból elterjedő ploggingban az a jó, hogy nem elsősorban a tempó vagy a teljesítmény a fontos, hiszen a cél is más. Nevezetesen az, hogy minél jobban megtisztítsuk lakókörnyezetünket a felgyülemlett szeméttől. (A plogga svéd szó, amelyet a vedd fel és fuss kifejezések kombinálásából alakítottak ki.) A zöld fitnesznek azért van két extra kelléke a futócipőkön kívül: a szemeteszsák és egy pár gumikesztyű. Na meg az sem árt, ha nem kell lefutni a maratont az első kukáig. Az Esztergályos utca környékén élőknek már nem kell.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email