22_03_29_erdmost_nincskep

Csak úgy repkednek a tízmilliós tételek

22_03_29_erdmost_nincskep

Csak úgy repkednek a tízmilliós tételek

Vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást indított Bács István képviselő, volt alpolgármester ellen a közgyűlés Jogi és Közbiztonsági Bizottsága szerdai ülésén. A bizottság elnöke felszólította az érintett személyt, hogy írásban nyújtsa be az ő és felesége vagyonnyilatkozatára vonatkozó iratokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint arról a sajtó korábban beszámolt, az eljárást Tetlák Örs jelenlegi alpolgármester kezdeményezte, miután kiderült, hogy Bács István nem tüntette fel a vagyonnyilatkozataiban, hogy tagi kölcsönt adott a saját tulajdonában lévő, egyben általa irányított Aequivalentia Kft.-nek, illetve az sem derült ki ezekből a dokumentumokból, honnan volt a politikusnak ennyi pénze.

(Sajtócikkek itt, itt, itt, Bács István facebook-posztja pedig itt található a témában.)

Tetlák Örs – mint tudósítónknak elmondta – beadványában hangsúlyozta, az összesen 71,5 millió forintos tagi kölcsön „meghaladja a bukott alpolgármester teljes megelőző önkormányzati ciklusban kapott nettó fizetését”. Tetlák Örs, Érd alpolgármestere szerint külön probléma, hogy miközben Bács István cégének nyilvános beszámolóiban feltűnik ez a hatalmas összeg, a 2019-es és 2020-as évre vonatkozó, az önkormányzatnak leadott három vagyonnyilatkozatában erről egy sort sem írt.  

Mint arról az oknyomozó portál, az Átlátszó cikksorozatban korábban beszámolt, Bács István a 2019. októberében létrehozott, főtevékenysége szerint épületépítési projektek előkészítésével foglalkozó egyszemélyes cégébe az alapítás évében 38 millió, a 2020-as üzleti évben pedig 33,5 millió forint tagi kölcsönt tett. A cég az első „tört” üzleti évben alig 3,5 milliós, a rá következőben pedig 12 milliós forgalmat bonyolított. A társaság nyilvános beszámolója nem ad magyarázatot arra, miért volt szükség ilyen nagy tagi kölcsön befizetésére a cég pénztárába. Az Átlátszó idén májusban megkérdezte a fideszes képviselőt, honnan teremtette elő a 71,5 millió forintot, mert a fizetése és a vagyonnyilatkozatai alapján nem világos, miből volt erre fedezete, mire Bács István egy sajtónyilatkozatot tett közzé a Facebook-oldalán.

Ebben azt állította, hogy a 2019-ben nyújtott 38 milliós tagi kölcsön forrása az ő és felesége – aki korábban a polgármesteri hivatal dolgozója volt – vagyonnyilatkozatából kiderül. Az Átlátszó által nyilvánosságra hozott, a 2019-es évre vonatkozó nyilatkozatból csak az derül ki, hogy Bács Istvánnak egy 15 millió forintos névértékű biztosítási kötvénye és a képviselői tiszteletdíján felül mindösszesen havi 150 ezer forint jövedelme volt egy cégtől. A májusi Facebook-posztjában Bács István azt írta, a 2020-as 33,5 milliós tagi kölcsön forrása a százhalombattai 54 négyzetméteres lakás eladása, aminek felerészben ő, felerészben a felesége volt a tulajdonosa. Feleségének vagyonnyilatkozata a törvényi előírások miatt nem nyilvános, ám az eljárás keretében a bizottság tagjai megtekinthetik.

„A képviselő körül évek óta csak úgy repkednek a tízmilliós tételek, be kell számolnia a közvélemény előtt arról, minek köszönheti meggazdagodását, hiszen közszereplő, az adófizetők állják jövedelmeinek jó részét” – nyilatkozta lapunknak Tetlák Örs.

Telefonon megkerestük Bács Istvánt, aki kérdésünkre csak annyit mondott, nem szeretne idő előtt nyilatkozni, de hamarosan mindenre fény derül. Izgatottan várjuk.

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email