22_03_29_erdmost_nincskep

Április 16-ától igényelhető a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása

22_03_29_erdmost_nincskep

Április 16-ától igényelhető a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása

A gazdasági mentőcsomag részeként hatályba lép az a kormányrendelet, amely a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásának feltételeit tartalmazza. A támogatást olyan vállalkozások vehetik igénybe, ahol a munkavállaló továbbra is mindennap, a teljes munkaidejének 70%-ában dolgozik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kieső munkaidőben a munkáltatónak és a munkavállalónak egy úgynevezett „egyéni fejlesztési időről” kell megállapodnia. 

A rendelet szerint nem megengedett egy olyan munkaidő-beosztás, amely alapján például az egyik héten 8 órát dolgoznak minden munkanapon, a másik héten pedig szabadnapokat rendel el a munkáltató. A támogatást nem lehet továbbá igénybe venni kölcsönzött munkavállalókra, illetve olyan munkavállalók esetén sem, akik ideiglenes jelleggel más munkavégzési helyen, például home office-ban végzik munkájukat.

A támogatás maximális mértéke munkavállalóként 75 000 forint/hónap, amely köztehermentes juttatás. A támogatás összegét az illetékes Kormányhivatalok közvetlenül a támogatott munkavállaló számára fizetik meg utólag havonta. Mindezek alapján – figyelemmel a három hónapos maximális tartamú támogatási időszakra – maximálisan 225 000 forint igényelhető munkavállalónkként.

A támogatás odaítélésének feltételeként a munkáltatónak be kell mutatnia, hogy a csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás gazdasági indoka a veszélyhelyzettel hogyan áll közvetlen és szoros összefüggésben, és hitelt érdemlően alá kell támasztania, hogy a munkavállalók megtartása a munkáltató folyamatos gazdasági tevékenységével összefüggő nemzetgazdasági érdek.

A kérelmet elektronikusan kell benyújtani a munkavégzés helye szerinti Kormányhivatalnál, a Kormányhivatal pedig azt nyolc napon belül bírálja el. A Kormányhivatal döntése ellen fellebbezésnek nincs helye, a kérelmet azonban még egy alkalommal, ismételten be lehet nyújtani. A Kormányrendelet arról is részletesen rendelkezik, hogy milyen feltételek esetén keletkezik a munkáltatónak, illetve a munkavállalónak visszafizetési kötelezettsége.

A szakértők szerint a fenti szabályozás alapján egyértelműen látható, hogy csak azok a vállalkozások tudják ezt a támogatást igénybe venni, amelyek az elkövetkező hónapokban legalább a részmunkaidős foglalkoztatást biztosítani tudják, létszámleépítést nem terveznek, továbbá amelyeknek elegendő tőkéjük áll rendelkezésre ahhoz, hogy a munkavállalók bérét legalább a 2020. március 11-i szintre kiegészítsék.

A támogatáshoz kapcsolódó dokumentumok letölthetőek innen

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email