22_03_29_erdmost_nincskep

Advent a karanténban

22_03_29_erdmost_nincskep

Advent a karanténban

Egy intézményben – legyen bármennyire is jól felszerelt és otthonos – sosem olyan a karácsony, mint családi körben. Idén nélkülözniük kell szeretteik látogatását azoknak, akik az idősotthonokban élnek, sőt, ajándékot sem fogadhatnak úgy, mint máskor.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A járványveszély miatt a bentlakásos szociális intézmények nem engedhetnek be látogatókat, és az idősek sem hagyhatják el az intézményt, hogy pár órát vagy napot szeretteik körében töltsenek. Az elővigyázatosság érthető, a szigorú intézkedésekkel a 60 év felettiek egészségét védik, mégis, a tavaszi bezártság után különösen embert próbáló időszak ez a nyugdíjasok számára. Főleg, hogy közeledik a karácsony, ami számukra már nem az ajándékok, hanem szeretteik látogatása és figyelme miatt annyira fontos. A személyes találkozásokra azonban most várni kell. Városunk nem önkormányzati fenntartású idősotthonait kérdeztük, hogyan élik át ezt az élethelyzetet a lakók.

A Betegápoló Irgalmasrend fenntartásában működő Szent József Otthonban, egyházi intézmény lévén, nagyon fontos az adventi időszak. Most is teremtenek közösségi alkalmakat – imaórákat –, betartva a kétméteres távolságot, maszkviseléssel. „Készítünk adventi ajándékokat, díszítjük az otthont” – mondta lapunknak Kövér Mária intézményvezető, akitől megtudtuk azt is, nagy hangsúlyt fektetnek a vidámságra, és mindent megtesznek azért, hogy minél többet nevessenek az idősek. Ezért aztán idén is beöltöztek Mikulásnak, krampusznak, és a mosoly mellett ajándékkal is meglepték a lakókat. „Az adventi készülődés során az egyéni foglalkozásokra, beszélgetésekre helyezzük a hangsúlyt. De a legfontosabb, hogy az idősek skype-on tartani tudják a kapcsolatot a hozzátartozókkal” – tette hozzá.

A karácsonyt lehetőség szerint közösen, együtt ünneplik majd, természetesen a kötelező távolságtartás mellett. A lakók, ahogy szoktak, irodalmi műsorral is készülnek, amit a többieknek adnak elő. Aki nem tud részt venni az ünnepségen, azt a szobájában köszöntik. Az otthon minden évben meglepi a lakókat valamilyen ajándékkal, és jut bejgli is mindenkinek – ahogy szilveszterkor virsli és kölyökpezsgő. „Más években sem volt jellemző, hogy a lakóink hazautaznának, de reggel hat és este hat óra között bármikor fogadhattak látogatókat. Most sajnos erre nincs mód, de csomagot azért kaphatnak az idősek. Biztos, hogy rosszul érinti őket, hogy nem ölelhetik át a szeretteiket az ünnepen, de láthatóan megértik a helyzetet. És nagyon sokat számít a vidám légkör, és az is, hogy nálunk nincs megbetegedés. Hetente szűrjük a dolgozóinkat, és azokat a lakóinkat is, akik bármilyen tünetet mutatnak, például hőemelkedésük van, de eddig mindenki negatív volt” – jegyezte meg Mária.

A Szent József Otthonban jelenleg 82 idős embert gondoznak. Elvileg akár 99 lakót is elhelyezhetnének, de mivel izolációs szobát is ki kellett alakítaniuk, most nem működhetnek teljes létszámmal.

A Napfény Otthon Közhasznú Alapítványnak három idősotthona van Érden. Kodáné Berna Katalin, a Kende utcai otthon intézetvezető főnővére lapunknak elmondta, idén náluk is más lesz a karácsony, mint ahogy az előző években megszokhatták a lakók. „Állítunk karácsonyfát, lesz ünnepi vacsora és ajándék is, fellépő művészeket viszont idén nem tudunk hívni. Magunk közt ünnepelünk. A legnagyobb hiány természetesen az lesz, hogy a hozzátartozók nem jöhetnek be a járványhelyzet miatt. Megpróbáljuk helyettesíteni a családot, de azért ez így egészen más lesz” – jegyezte meg a főnővér, aki úgy látja, a lakók – akik egyébként most kilencvenen vannak – elfogadják a helyzetet, de azért érezhető a hangulatukon a változás.

A munkatársak telefonon, skype-on kötik össze őket a rokonaikkal, sőt adódik mód a személyes találkozásra is: a látogató megáll a kapun kívül, az idős ember pedig belül – de a hideg idő miatt ezek a látogatások kurták, és persze az egészségi állapota miatt sem tud mindenki élni ezzel a lehetőséggel. A gondoskodást, a szeretetet közvetítheti a rokonok által összeállított csomag is, amire szintén szigorú szabályok vonatkoznak a járványhelyzet miatt. Nem lehet benne semmi házi készítésű étel, így például bejgli sem, csakis gyári csomagolású áru, amit fertőtleníteni lehet – tudtuk meg az intézményvezetőtől.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email