22_03_29_erdmost_nincskep

160 éve született a nagy mesemondó

22_03_29_erdmost_nincskep

160 éve született a nagy mesemondó

Százhatvan esztendeje, 1859. szeptember 30-án született Benedek Elek. A nagy mesemondóra emlékeztek hétfőn délelőtt a Kőrösi iskolában, a két éve felállított emlékoszlopnál. Benedek Elek tiszteletére idén is megrendezik a Katyika meg Matyika mesemondó versenyt, amire még lehet jelentkezni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ezen a szeptemberi délelőttön A só című mesével, illetve népdalokkal emlékeztek meg az alsó tagozatosok a kisbaconi születésű íróról. Maitz Ferenc iskolaigazgató a koszorúzáson azt hangsúlyozta: Benedek Elek népmeséin generációk nőttek fel.

– Meghirdetek egy iskolai versenyt: szerda reggelig gyűjtsétek össze, hányfajta mese szimbólumát, alakjait látjátok az emlékoszlopba faragva. A legjobbakat a pénteki mesemondó versenyen díjazzuk – tette hozzá az iskolaigazgató.

Benedek Elek születésnapján tartjuk a magyar népmese napját; ebből az alkalomból tizenhárom éve mesemondó versenyt indított el Nagyné Balázs Gabriella, az iskola egyik tanára. Az országos verseny fővédnöke Kóka Rozália, Magyar Örökség-díjas mesemondó.

– A népmesére való nevelés évek óta kiemelt feladatunk. A népmesék, népdalok megismertetése az alsó tagozatosokkal nagyon fontos; iskolánknak ebben már hagyományai vannak. Október 4-én, délután két órától rendezzük meg a Katyika meg Matyika mesemondó versenyt, a Parkvárosi Közösségi Házban. Illusztris vendégek foglalnak helyet idén is a zsűriben: Kóka Rozália fővédnök mellett eljön hozzánk Benedek Enikő, a mesemondó ükunokája is – mondta tudósítónknak Nagyné Balázs Gabriella.  

Bár a regisztráció a versenyre elvileg már lezárult, nagy szeretettel várják azokat a kisebb-nagyobb diákokat, akik elmulasztották az előzetes jelentkezést, ugyanis a regisztrációra lehetőség lesz a helyszínen is. Így aki szívesen mondana mesét, nincs más dolga, mint eljönni pénteken a Parkvárosi Közösségi Házba.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email