22_03_29_erdmost_nincskep

Árnyékot a hőségben

22_03_29_erdmost_nincskep

Árnyékot a hőségben

Az Érdi Újság olvasói rovatához ezúttal egy kisgyermekes édesanya fordult kérdéseivel. Az érdi játszóterek helyzetéről, közelebbről pedig azok árnyékolásáról érdeklődött. Mint írja, e szempontból több játszótéren is rossz a helyzet. Utánajártunk, milyen megoldások lehetnek erre a problémára.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tisztelt Szerkesztőség!

Kisgyermekes anyukaként írok Önöknek. Nagyon örülnék neki, ha körbe tudnák járni az érdi játszóterek helyzetét, különös tekintettel arra, hogy hol mennyi árnyék található. Mi a Bóbita játszótér közelében lakunk (Hargitai–Szendrői–Kalotaszegi utcák kereszteződésében), és nagyon örülnénk egy napvitorlának a homokozó fölé. A hinta és a többi játék fölé is elkelne némi árnyék, de oda nehezebb volna árnyékot varázsolni. A homokozó fölé szerelt napvitorlára azonban van példa (a „hajós” játszótéren például. E nélkül szinte a teljes homokozó egész nap napon van. Könnyen belátható, hogy így egy melegebb nap nagy részében használhatatlan. Még az esti órákban is olyan meleg van, hogy kisgyerekkel nem lehet kiélvezni a homokozót. A „hajós” játszótéren (Égerfa utcai játszótér) még rosszabb a helyzet. Bár pont a homokozó fölé ott már szereltek – egy sajnos elég kicsi – napvitorlát, de az egész játszótéren sehol máshol nincs egy csöpp árnyék sem. Egy melegebb napon még este 6 órakor is elviselhetetlen a meleg. Az anyukák a hajó pallója alá, annak icipici árnyékába menekülnek. Ugyanilyen rossz a helyzet Parkváros másik játszóterén: a Bádogos utcai játszótéren. Ott sincs semmi árnyék. Jó példa viszont a felújítás után a napokban újra átadott játszótér az Érdligeti parkban. Ott eleve szép nagy fák biztosítják a kellemes hőmérsékletet, és a homokozó fölött még egy fából épített tető is található. Ilyen tető volna az ideális a többi játszótérre is, ha megoldható volna. Várom válaszukat, illetve kérdés esetén szívesen állok rendelkezésre. 

Köszönettel és üdvözlettel: 
Szilvási Tamara

Kedves Olvasónk!

Jól látja a problémát: a város régi játszóterein, ahol már kellően megnőttek a fák, kellemes árnyék van – erre a legjobb példa az Ön által is említett Érdligeti park –, az újabb telepítésű játszótereken viszont még nem nőttek akkorára a fák, hogy a hőséget enyhíteni tudják. Sajnos, ez részben a játszótereken garázdálkodók hibája: az ÉKFI hiába öntözi, metszi a fákat, ha rendre letörik az ágakat, kipusztítják a csemetéket – a Töhötöm utcai játszótéren például ellopták a kiültetett tuják nagy részét. Persze, árnyékolókkal sokat lehet segíteni a helyzeten. Megkérdeztük a közterület-fenntartót, hogyan gondoskodnak erről. Mint megtudtuk, árnyékolókat – ahogy utcabútorokat, jásztóeszközöket, növényzetet is – az önkormányzat megrendelésére telepíthetnek. „Javaslattal tudunk élni erre nézve. Folyamatosan együttműködünk a városvezetéssel és a városüzemeltetéssel, azon vagyunk, hogy élhetőbb legyen a város, a játszóterek is, de ennek persze vannak anyagi korlátai. Kaphatók egyébként nagyon dekoratív, reális áron beszerezhető napvitorlák, de csak akkor helyezhetjük fel ezeket, ha az önkormányzat megrendeli” – hangsúlyozta Somogyi Tamás, az ÉKFI vezetője, aki kérdésünkre elmondta azt is: a közelmúltban érdi játszótereken nem szereltek fel ilyen elemeket, és nem is tud hasonló, most futó önkormányzati beruházásról. A Városfejlesztési és Városüzemeltetési csoport vezetője lapunknak elmondta: ilyen gondok esetén a lakosoknak érdemes az irodájukhoz fordulni (a varosuzemeltetes@ erd.hu e-mail címen), munkatársaik pedig utánajárnak a problémának, és persze a megoldásnak is. Természetesen lehet árnyékoló ponyvát felszerelni egy-egy helyszínre, de csak a játszóterekre vonatkozó szigorú szabályok betartásával, és erre szakosodott cég bevonásával. Az anyagi lehetőségeken túl arra is figyelni kell, hogy az új eszköz minél kevesebb rongálásnak legyen kitéve. Erre tekintettel érdemes lenne csak egy játszóteret felszerelni napvitorlával, megnézni a tapasztalatokat, és ezek tükrében dönteni a továbbiakról.

Üdvözlettel:
az Érdi Újság szerkesztősége
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email