22_03_29_erdmost_nincskep

Lehet műanyagmentesen élni, nem csak júliusban

22_03_29_erdmost_nincskep

Lehet műanyagmentesen élni, nem csak júliusban

Idén már 9. alkalommal rendezik meg a nemzetközi műanyagmentes július kihívást, aminek első számú célja, hogy felhívja a figyelmet arra, mi is tehetünk azért, hogy ez a világ élhetőbb hely legyen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A műanyagok számos praktikus tulajdonságuk révén hamar teret hódítottak életünkben. Széleskörű elterjedésük viszont jelentős terhet rótt a környezetünkre, aminek hátulütője csak mostanában kezd körvonalazódni. A bolygónkat beborító, eldobált, elhagyott hulladékok java része egyszer használatos műanyagtermék. Miközben ezek a tárgyak napi szinten milliárdszámra kerülnek le a gyártósorokról, az újrahasznosításuk egyáltalán nincs megoldva. 

A világon gyártott műanyagtermékek kevesebb mint 10 százalékát hasznosítjuk újra vagy égetjük el, hogy energiát termeljünk. Az összes többi a szemétben végzi, vagy szanaszét a környezetünkben. Ennek szörnyű következményei az óceáni szemétszigetek vagy a hulladékárhullámok, amelyek már a hazai folyókban is megjelentek – tudtuk meg Szebenyi Péter környezetmérnöktől, környezetvédelmi influencertől.

Ha átgondoljuk egy átlagos napunkat, rájövünk, hogy rengeteg műanyag fordul meg a kezünkben, és vesz körül minket a mindennapokban. Ezek között akadnak tartósabb darabok, de a legtöbbtől perceken belül búcsút veszünk. A kezdeményezés már csak azért is zseniális, mert segít erre ráeszmélni.

Mit tehetünk ellene?
„A legjobb megoldás, ha megelőzzük a hulladék keletkezését, tudatosabban vásárolunk, és ha csak lehet, mellőzzük a műanyagtermékek használatát. Ha mégis műanyagterméket vásárolunk, akkor olyat válasszunk, ami a szelektív hulladékgyűjtés szabályai szerint könnyedén szelektálható és újrahasznosítható – magyarázza Péter. – Tavaly azt láttam a közösségi médiában, hogy a hónap elején mindenki nagy lelkesedéssel vágott bele a kihívásba, egy hét elteltével viszont már sokan arról panaszkodtak, hogy lehetetlen teljes mértékben műanyagmentesen élni. Én azt mondom, tényleg nehéz, de nem lehetetlen.”

Semmiképp se adjuk fel a kihívást mindjárt az első nehézségek felbukkanása után. Keressük meg a legegyszerűbb megoldásokat, és próbáljuk beépíteni őket a mindennapjainkba. Ha valaki nem tudja kikerülni teljesen a műanyagok használatát, akkor válasszon ki néhány olyan terméket, amit könnyen és egyszerűen tud mellőzni. Ilyen például az ásványvizes PET palack, amit egy tartós kulacs beszerzésével örökre száműzhetünk az életünkből. Ugyanez igaz a műanyag evőeszközökre is.

Az emberi viselkedést vizsgáló szakemberek azt állítják, harminc nap kell ahhoz, hogy valaki magáévá tegyen egy szokást. A műanyagmentes július remek alkalom arra, hogy rászokjunk a környezettudatosabb életmódra. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email