22_03_29_erdmost_nincskep

Összefogást ígértek a kormány és az önkormányzatok között

22_03_29_erdmost_nincskep

Összefogást ígértek a kormány és az önkormányzatok között

Közös sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A tájékoztatón résztvevők a konstruktív összefogást és a költségvetések újratárgyalását kérték.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztatón ismertette, Szita Károllyal, Kaposvár polgármesterével, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével és

Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével megkezdődtek a tárgyalások azzal kapcsolatban, hogy a következő napokban – különösen Húsvétkor – milyen intézkedésekre lenne szükség. Gulyás Gergely jelezte, a kormány ebben a helyzetben is különösen fontos partnerként tekint az önkormányzatokra, hiszen a velük való együttműködés elengedhetetlen a járvány elleni védekezésben.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb túl leszünk ezen a nehéz helyzeten, de “sajnos nem hetekről, hanem hónapokról kell beszélnünk” – fogalmazott. Hozzátette, az MJVSZ-től és a fővárostól is konstruktív hozzáállást tapasztaltak, építő javaslatokat tettek. 

Gulyás Gergely elmondta azt is, számos egyéb kérdés is szóba került, melyet a Megyei Jogú Városok fontosnak tartanak.

“Örülök annak, hogy az együttműködésnek is van tere. Azt látjuk, hogy nincs itt a politikai vitáknak az ideje, azt szeretnénk, hogy az eredményes védekezéshez szükséges összefogás – az egyéb ügyekben fennálló véleménykülönbségek ellenére – meghatározó lenne” – mondta Gulyás Gergely.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere elmondta, a fővárosi önkormányzat és a kerületek is kiveszik a részüket a járvány elleni védekezésben és az azt követő válság kezelésében. Javasolta, hogy néhány szakmai kérdésben mélyebb együttműködést szeretne, a kormányzat és az önkormányzatok tudjanak egymás problémáiról és meg tudják osztani egymással a terheket. “Ma ennek a feltételei jelentős mértékben javultak, ezért örülök annak, hogy meg tudtuk osztani egymással a gondolatainkat” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Budapest főpolgármestere elmondta, azt az álláspontot képviselte, hogy a jelenlegi állapotot fenn kell tartanunk nagyjából még egy hónapig. “Természetesen a végső döntés a kormányé, de mi azon leszünk, hogy a döntést végrehajtsuk” – jelentette ki.

Ezt követően kifejtette, a válság az önkormányzatokat is érinti, minden polgármester legfőbb feladataként tekint a járvány elleni védekezésre, ezzel együtt az önkormányzatokra komoly szerep hárul a járvány okozta gazdasági-társadalmi válság kezelésében is. Arra kérte a kormányt, hogy belátható időn belül induljon el az egyeztetés a válságkezelés lépéseivel kapcsolatban. Karácsony Gergely megosztotta továbbá, hogy arra kérte a kormányt, hogy az idősotthonokban kezdődjön meg a lakók szűrése.

Szita Károly arról tájékoztatott, az MJVSZ véleménye egyértelmű, hogy a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat minimum meg kell tartani, de nem ördögtől való, ezek szigorítása sem.

“Amúgy elégségesnek tartanánk a jelenleg bevezetett intézkedéseket, de otthon, a városunkban járva látjuk, hogy amíg korábban erős volt, most lazul a fegyelem. A jó időben az embernek a kedve is megjön, megjelennek a közterületeinket, üdülőhelyeinket, kiránudlóhelyeinknek. Ezzel kapcsolatban ajánlottuk közterület-felügyelőink segítségét is” – húzta alá Szita Károly, megjegyezve több javaslatot tettek a jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozás szabályaira, az idősek bevásárlásának idejére, a védőfelszerelések közös beszerzésére is.

A kaposvári polgármester beszélt továbbá arról, hogy a költségvetés decemberi megtervezésénél a polgármesterek egy békeidőbeli állapottal számoltak, ambiciózus elképzelésekkel. Szita Károly arra kérte a polgármester-kollégáit, hogy a következő egy hónapban struktúrálják át költségvetéseiket, mert “a holnap nem olyan lesz, mint a ma.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email