22_03_29_erdmost_nincskep

240 millió forintot vonnának el Érdtől a védekezési alapba

22_03_29_erdmost_nincskep

240 millió forintot vonnának el Érdtől a védekezési alapba

Gulyás Gergely miniszter szombaton bejelentette a járványügyi akcióterv egyik részeként, hogy az önkormányzatoknak be kell fizetniük a gépjárműadóból származó bevételüket a védekezési alapba. Szűcs Gábor alpolgármestert kérdeztük arról, ez hogyan érintené a város költségvetését.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Ha ténylegesen benyújtásra kerül ez a javaslat, azzal egy nagyon nagy tételt, pontosan 240 millió forintot vesz el az érdi adófizetők pénzéből a kormányzat – nyilatkozta kérdésünkre Szűcs Gábor. – Ez azért is megdöbbentő, mert láttuk, hogy első körben a polgármesterek, az önkormányzatok döntési jogkörét akarták elvenni, most pedig a forrásaikra pályáznak. Azokra a forrásokra, amelyekből a szociális ágazatot, az egészségügyet, a város működését és adott esetben, azaz járványhelyzetben azokat a plusz feladatokat is finanszírozza az önkormányzat, amiket a kormányzat tett a feladatunkká – forrás mellérendelése nélkül. Ide tartozik a 70 év felettiek ellátásának megszervezése, illetve a sajnos egyre több rászoruló megsegítése. Ezeket mind veszélybe sodorja a kormányzat.  

Az alpolgármester kifejtette, hogy ebben a járványügyi helyzetben az lenne elvárható, ha a kormány partnereként tekintetne az önkormányzatokra: – A partnerségnek pedig arról kellene szólnia, hogy a kormányzat megsegíti az amúgy is forráshiányos önkormányzatokat, hogy helyben, jobban ismerve a terepet és a rászorulókat, minél gyorsabban és eredményesebben tudjunk segíteni. Illetve hatósági árak bevezetésével az alapvető élelmiszerekre, védőfelszerelésekre és fertőtlenítő szerekre, mert ez nagy segítséget jelentene.

Szűcs Gábor ugyanakkor bízik abban, hogy ezt a javaslatot ugyanúgy visszavonják, mint korábban az önkormányzatok és polgármesterek döntési jogkörének elvételére tett javaslatukat. Mi lesz akkor, ha mégsem? 

– Érd önkormányzata, a polgármester, az intézmények, az ellátó rendszerünk mindig is felelősen döntött, és eddig is a lehető legtöbbet megtette az érdi polgárokért. Ezt ezentúl is, akár erőnkön felül is meg fogjuk tenni, mert az emberélet az első és az, hogy megvédjük a várost és polgárainkat a járványtól – zárta szavait az alpolgármester.

 


 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email