22_03_29_erdmost_nincskep

Csak úgy repkednek a tízmilliós tételek

22_03_29_erdmost_nincskep

Csak úgy repkednek a tízmilliós tételek

Vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást indított Bács István képviselő, volt alpolgármester ellen a közgyűlés Jogi és Közbiztonsági Bizottsága szerdai ülésén. A bizottság elnöke felszólította az érintett személyt, hogy írásban nyújtsa be az ő és felesége vagyonnyilatkozatára vonatkozó iratokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint arról a sajtó korábban beszámolt, az eljárást Tetlák Örs jelenlegi alpolgármester kezdeményezte, miután kiderült, hogy Bács István nem tüntette fel a vagyonnyilatkozataiban, hogy tagi kölcsönt adott a saját tulajdonában lévő, egyben általa irányított Aequivalentia Kft.-nek, illetve az sem derült ki ezekből a dokumentumokból, honnan volt a politikusnak ennyi pénze.

(Sajtócikkek itt, itt, itt, Bács István facebook-posztja pedig itt található a témában.)

Tetlák Örs – mint tudósítónknak elmondta – beadványában hangsúlyozta, az összesen 71,5 millió forintos tagi kölcsön „meghaladja a bukott alpolgármester teljes megelőző önkormányzati ciklusban kapott nettó fizetését”. Tetlák Örs, Érd alpolgármestere szerint külön probléma, hogy miközben Bács István cégének nyilvános beszámolóiban feltűnik ez a hatalmas összeg, a 2019-es és 2020-as évre vonatkozó, az önkormányzatnak leadott három vagyonnyilatkozatában erről egy sort sem írt.  

Mint arról az oknyomozó portál, az Átlátszó cikksorozatban korábban beszámolt, Bács István a 2019. októberében létrehozott, főtevékenysége szerint épületépítési projektek előkészítésével foglalkozó egyszemélyes cégébe az alapítás évében 38 millió, a 2020-as üzleti évben pedig 33,5 millió forint tagi kölcsönt tett. A cég az első „tört” üzleti évben alig 3,5 milliós, a rá következőben pedig 12 milliós forgalmat bonyolított. A társaság nyilvános beszámolója nem ad magyarázatot arra, miért volt szükség ilyen nagy tagi kölcsön befizetésére a cég pénztárába. Az Átlátszó idén májusban megkérdezte a fideszes képviselőt, honnan teremtette elő a 71,5 millió forintot, mert a fizetése és a vagyonnyilatkozatai alapján nem világos, miből volt erre fedezete, mire Bács István egy sajtónyilatkozatot tett közzé a Facebook-oldalán.

Ebben azt állította, hogy a 2019-ben nyújtott 38 milliós tagi kölcsön forrása az ő és felesége – aki korábban a polgármesteri hivatal dolgozója volt – vagyonnyilatkozatából kiderül. Az Átlátszó által nyilvánosságra hozott, a 2019-es évre vonatkozó nyilatkozatból csak az derül ki, hogy Bács Istvánnak egy 15 millió forintos névértékű biztosítási kötvénye és a képviselői tiszteletdíján felül mindösszesen havi 150 ezer forint jövedelme volt egy cégtől. A májusi Facebook-posztjában Bács István azt írta, a 2020-as 33,5 milliós tagi kölcsön forrása a százhalombattai 54 négyzetméteres lakás eladása, aminek felerészben ő, felerészben a felesége volt a tulajdonosa. Feleségének vagyonnyilatkozata a törvényi előírások miatt nem nyilvános, ám az eljárás keretében a bizottság tagjai megtekinthetik.

„A képviselő körül évek óta csak úgy repkednek a tízmilliós tételek, be kell számolnia a közvélemény előtt arról, minek köszönheti meggazdagodását, hiszen közszereplő, az adófizetők állják jövedelmeinek jó részét” – nyilatkozta lapunknak Tetlák Örs.

Telefonon megkerestük Bács Istvánt, aki kérdésünkre csak annyit mondott, nem szeretne idő előtt nyilatkozni, de hamarosan mindenre fény derül. Izgatottan várjuk.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email