22_03_29_erdmost_nincskep

Leköszönt a 6. Érdi Ifjúsági Önkormányzat

22_03_29_erdmost_nincskep

Leköszönt a 6. Érdi Ifjúsági Önkormányzat

Csak online tudott működni, mégis sikeresnek ítélte az Érdi Ifjúsági Önkormányzat leköszönő alpolgármestere, Csák Bálint a mögöttük álló egy évet. A város közgyűlésén búcsúztak el, ugyanis november 8-án és 15-én tartják a négy érdi középiskolában az új választást, amikor új testületet választanak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az egy éves mandátummal rendelkező testület tagjait – a diákpolgármestert, a diák-alpolgármestereket és a képviselőket – 2015 óta minden év szeptemberében az érdi középiskolákba járó tanulók titkos szavazással választják.

A középiskolák indítják a jelölteket, akik a saját közösségeiken kívül a többi intézmény tanulójának szavazatait is igyekeznek megszerezni. A kampány és a szavazás tisztaságát etikai bizottság és a polgármesteri hivatal jegyzője felügyeli.

A megválasztott testület évi 10 millió forint felett rendelkezhet, amelyet az érdi diákság közcéljaira szabadon költhet el – természetesen szigorú elszámolás mellett.

A koronavírus-járvány miatt nem tudta megvalósítani előzetes terveit Érd legutóbbi Ifjúsági Önkormányzatának testülete, azonban jó néhány hasznos dolgot véghez tudtak vinni, például uszodabérlettel támogatták az érdi középiskolákat, a labdarúgó EB alatt nyereményjátékot hirdettek, a nyerteseket megjutalmazták, és támogatták a négy érdi középiskola alapítványát is. 

Az Ifjúsági Önkormányzat új választását november 8-án és 15-én tartják a négy érdi középiskolában. Azért jelöltek ki két hétfőt, hogy egyenlő esélyeket teremtsenek és a hiányzók is tudjanak szavazni, így sokkal igazságosabb lesz a választás.  

„Ezt az új rendszert tavaly vezettük be, és láthatóan tetszik az intézményeknek, hiszen nem kaptunk negatív visszajelzést. Nagyon sajnálom, hogy az elmúlt két évben a Covid és a szigorítások miatt a fiatalok nem valósíthatták meg az elképzeléseiket, és nagyon behatárolta a lehetőségeiket. Természetesen továbbra is a biztonság a legfontosabb, de remélem, most már jobb lesz a helyzet, és az új testület tud majd tervezni” – mondta lapunknak Tetlák Örs alpolgármester. Hozzátette: ami a költségvetést illeti, nem lesz változás, továbbra is tízmillió forinttal gazdálkodhat majd az IFÖ.

Az IFÖ tízmilliós keretének felhasználását egyébként szigorítják: eszközbeszerzésre, az intézmények direkt támogatására legfeljebb másfél millió forintot fordíthat a jövőben a diákok testülete, a többi forrást pedig közösség- és rendezvényszervezésre kell költeni, hiszen alapvetően ez az Ifjúsági Önkormányzat küldetése. 

Ami a leendő testületet illeti, Tetlák Örs annyit elárult: az IFÖ leköszönő tagjai közt vannak olyanok, akik szeretnének a következő évben is részt venni a munkában – ha már a most lezáruló ciklusban nem adatott meg nekik, hogy tegyenek diáktársaikért, szeretnék ezt pótolni az elkövetkező hónapokban. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email