22_03_29_erdmost_nincskep

Folytatódik a Janssen-vakcina vizsgálata

22_03_29_erdmost_nincskep

Folytatódik a Janssen-vakcina vizsgálata

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint a Janssen-vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait az eddigi eredmények szerint. Azt is vizsgálják, hogy frissíteni kell-e az AstraZeneca második adagjára vonatkozó ajánlásokat azok számára, akik már megkapták az elsőt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) folytatja a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges vizsgálatát, ami pénteken kezdődött. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait – közölte az uniós gyógyszerügynökség szerdán.

Az amszterdami ügynökség azt követően kezdte meg a nagyon ritka vérrögképződéses estek kivizsgálását, hogy az Egyesült Államokban négy erre utaló esetet jelentetek. Elmondták: a négyből egy a klinikai vizsgálat szakaszában, három pedig a vakcina beadását követően fordult elő az Egyesült Államokban. Az egyik eset halálos kimenetelű volt.

Az amerikai egészségügyi hatóságok pár napra rá, kedden, az egydózisú vakcina alkalmazásának felfüggesztését javasolták, miután hat embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel. Az Egysült Államokban ez idáig több mint 6,8 millió adag Johnson & Johnson-vakcinát adtak be – tették hozzá.

Az EMA felgyorsítja a vakcina vizsgálati folyamatát, ennek eredményéről a jövő héten ad tájékoztatást – közölték. Az ügynökség emelett az EU-tagállamok rendelkezésére bocsátja azokat a tudományos elemzéseken alapuló információit, amelyek segíthetik a nemzeti oltási kampányok során meghozni a döntést a vakcinák használatáról. Az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) hamarosan tájékoztatást ad arról is, hogy szükség-e a vakcina termékinformációjának frissítése – közölték.

Az EMA közleményében kitért arra is, hogy továbbra is figyelemmel kíséri az AstraZeneca gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névű oltóanyaga esetében jelentett vérrögképződéses eseteket, illetve felülvizsgálja a folyamatosan érkező oltási és járványügyi adatokat. Az ügynökség április 7-én kiadott véleményében azt javasolta, hogy a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”. Most azt vizsgálják, hogy frissíteni kell-e a Vaxzevria második adagjára vonatkozó ajánlásokat azok számára, akik már megkapták az első adagot – írták.

Az EMA végezetül kiemelte: az AstraZeneca vakcinájának általános előnyei továbbra is meghaladják az esetleges kockázatokat.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email