fánk

Süthetünk-e fánkot az iskolai farsangra?

fánk

Süthetünk-e fánkot az iskolai farsangra?

Az élelmiszerbiztonság mindig kiemelten fontos, különösen akkor, ha gyermekekről van szó.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A farsang egy vidám, télbúcsúztató időszak, amelyet hagyományosan január 6. (Vízkereszt) és a húsvét előtti nagyböjt kezdete (Húshagyókedd) között ünnepelünk. A farsang csúcspontja a farsangi időszak vége, ami a „farsang farka” néven is ismert, és gyakran nagy mulatságokkal, bálokkal, felvonulásokkal és persze sok finomsággal jár.

A farsangi bálok közeledtével sok szülőben felmerül a kérdés: lehet-e házi készítésű süteményeket vinni az iskolai bulira? Bár jogszabály nem tiltja az otthoni sütésű finomságok bevitelét, az intézmények saját hatáskörben dönthetnek erről.  A NÉBIH összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Az élelmiszerbiztonság mindig kiemelten fontos, különösen akkor, ha gyermekekről van szó.

A házi sütemények esetében az ellenőrzés és a nyomonkövethetőség hiánya kockázatot jelenthet, ugyanis nem garantálható az alapanyagok eredete és azok frissessége. Az elkészítés higiéniai körülményei is eltérőek lehetnek, illetve az allergének pontos feltüntetése sem biztosított.

A fentiek miatt sok iskola nem engedélyezi az otthoni sütemények bevitelét, vagy ha igen, előzetesen tájékoztatja a szülőket a lehetséges veszélyekről.

A legtöbb intézmény ezért inkább az élelmiszer-vállalkozótól (például cukrászdából vagy pékségből) vásárolt süteményeket javasolja. Fontos, hogy az így vásárolt süteményekhez a számlát és az allergénekről szóló tájékoztatót is érdemes megőrizni. Ezek számos lényeges, a tárolásra, a lejárati időre és az előállítóra/forgalmazóra vonatkozó információt tartalmazhatnak.

Mire figyeljünk, ha mégis engedélyezett a házi sütemény?

Ha az iskola engedélyezi a házi sütemények bevitelét, akkor fontos, hogy az elkészítéskor kizárólag tiszta, szennyeződésektől mentes eszközökkel dolgozzunk. Érdemes kerülni a kockázatos összetevőket, például a nyers tojást tartalmazó süteményeket. Pontosan tüntessük fel az allergéneket, és a szennyeződéseket megelőzendő, alaposan csomagoljuk be a kész süteményeket.

Bár sokan szeretik a házi süteményeket, az iskolai farsangi rendezvényeken a biztonság az első. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy az intézmény engedélyezi-e a házi süteményeket, érdemes előzetesen egyeztetni az iskolával.

Egy jól szervezett farsangon minden gyermek biztonságban élvezheti az ünnepi hangulatot, akár házi, akár cukrászdai sütemény kerül az asztalra.

fotó: freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email