fánk

Süthetünk-e fánkot az iskolai farsangra?

fánk

Süthetünk-e fánkot az iskolai farsangra?

Az élelmiszerbiztonság mindig kiemelten fontos, különösen akkor, ha gyermekekről van szó.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A farsang egy vidám, télbúcsúztató időszak, amelyet hagyományosan január 6. (Vízkereszt) és a húsvét előtti nagyböjt kezdete (Húshagyókedd) között ünnepelünk. A farsang csúcspontja a farsangi időszak vége, ami a „farsang farka” néven is ismert, és gyakran nagy mulatságokkal, bálokkal, felvonulásokkal és persze sok finomsággal jár.

A farsangi bálok közeledtével sok szülőben felmerül a kérdés: lehet-e házi készítésű süteményeket vinni az iskolai bulira? Bár jogszabály nem tiltja az otthoni sütésű finomságok bevitelét, az intézmények saját hatáskörben dönthetnek erről.  A NÉBIH összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Az élelmiszerbiztonság mindig kiemelten fontos, különösen akkor, ha gyermekekről van szó.

A házi sütemények esetében az ellenőrzés és a nyomonkövethetőség hiánya kockázatot jelenthet, ugyanis nem garantálható az alapanyagok eredete és azok frissessége. Az elkészítés higiéniai körülményei is eltérőek lehetnek, illetve az allergének pontos feltüntetése sem biztosított.

A fentiek miatt sok iskola nem engedélyezi az otthoni sütemények bevitelét, vagy ha igen, előzetesen tájékoztatja a szülőket a lehetséges veszélyekről.

A legtöbb intézmény ezért inkább az élelmiszer-vállalkozótól (például cukrászdából vagy pékségből) vásárolt süteményeket javasolja. Fontos, hogy az így vásárolt süteményekhez a számlát és az allergénekről szóló tájékoztatót is érdemes megőrizni. Ezek számos lényeges, a tárolásra, a lejárati időre és az előállítóra/forgalmazóra vonatkozó információt tartalmazhatnak.

Mire figyeljünk, ha mégis engedélyezett a házi sütemény?

Ha az iskola engedélyezi a házi sütemények bevitelét, akkor fontos, hogy az elkészítéskor kizárólag tiszta, szennyeződésektől mentes eszközökkel dolgozzunk. Érdemes kerülni a kockázatos összetevőket, például a nyers tojást tartalmazó süteményeket. Pontosan tüntessük fel az allergéneket, és a szennyeződéseket megelőzendő, alaposan csomagoljuk be a kész süteményeket.

Bár sokan szeretik a házi süteményeket, az iskolai farsangi rendezvényeken a biztonság az első. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy az intézmény engedélyezi-e a házi süteményeket, érdemes előzetesen egyeztetni az iskolával.

Egy jól szervezett farsangon minden gyermek biztonságban élvezheti az ünnepi hangulatot, akár házi, akár cukrászdai sütemény kerül az asztalra.

fotó: freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és Tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodai dajka
Az Érdi Kincses Óvoda és Tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email