batthyány2

Rejtély, mi lesz a Batthyány iskola gimnáziumi szárnyával

batthyány2

Rejtély, mi lesz a Batthyány iskola gimnáziumi szárnyával

Csipkerózsika kastélyaként várja, hogy felébresszék hosszú álmából, és végre gyerekzsivaj verje fel a falait.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Áll Érden egy új, korszerű, felszerelt iskolaépület. Csak a gyerekek hiányoznak belőle. Tájékoztató táblák mutatják, merre vannak a sosem használt mosdók, kényelmes fotelek és puffok várják hónapok óta, hogy rájuk üljön valaki. A tantermekben megül a por az asztalokon. Jobban mondva megülne, de még csak por sincs, mert az ablakokat se nyitja ki senki az át nem vett épületben.

A Batthyány gimnáziumi szárnyának egyik berendezett, üresen álló tanterme

Csak a tornacsarnokban és az általános iskolai szárnyat összekötő folyosón van mozgás, amikor az osztályok testnevelés órára mennek. Ezt leszámítva csendes a gimnáziumi szárny, Csipkerózsika kastélyaként várja, hogy felébresszék hosszú álmából, és végre gyerekzsivaj verje fel a falait.

Egyelőre csak ezt a folyosót használhatják a diákok, mikor tornaórára mennek

Ha valaki nem tudná, a Batthyány iskola gimnáziumi szárnyáról van szó, amit Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata épített, a Modern Városok Program keretei között. Ahogy olvasóink emlékezhetnek rá, a Fácán utcai tömbben először az ovi kapott új épületet, aztán felhúzták az új általános iskolát, a birkózócsarnokot, végül a gimnáziumi szárnyat, amit a Tankerületi Központ az önkormányzat szándékaival szembe menve a mai napig nem vett át, így aztán a diákok sem használhatják.

Ezek a bútorok is csak a port fogják

Pedig a Batthyány iskolában felmenő rendszerben az idei tanévben már elindult a gimnáziumi oktatás, egy általános tantervű osztállyal (az iskola profiljához alkalmazkodva eredetileg sporttagozatos középiskolát terveztek ide).  A gimnazisták, mivel az épületüket az Érdi Tankerület döntése miatt nem használhatják, az egyébként is zsúfolt általános iskolai szárnyban kaptak helyet.

A gimis aulában büfét is kialakítottak, kérdés, mikor nyithat majd meg

Hamarosan indul a felvételi eljárás a következő tanévre – csak az a kérdés, hol kezdődhet meg a 2025/26-ban kilencedikessé váló gyerekek oktatása, ha a Tankerület engedélyével meghirdetik egyáltalán felmenő rendszerben a gimnáziumi tagozatot.

Öltöző- és pihenősarok az emeleten, szintén használaton kívül

Többek közt erre voltak kíváncsiak azok a szülők, akik a polgármesterhez fordultak tájékoztatásért. Mint elhangzott, többször próbálkoztak már a tankerületnél is, de csak semmitmondó válaszokat kaptak.

A tágas épületben nyolc tanterem és szaktantermek kaptak helyet

Október 11-én délután a szülőknek a Polgármesteri Hivatal munkatársainak jelenlétében módjuk nyílt bejárni a gimnázium épületét, a nyitott és teljesen berendezett tantermek megtekintése közben Varga András kabinetfőnök, a szülők megértését kérve tájékoztatást adott a kialakult helyzetről is.

A bejárás a birkózócsarnok elől indult

Elmondta, hogy az általános iskola, a birkózócsarnok, a gimnázium és a sportlétesítmények egy 8,3 milliárdos beruházás részei. Az épületkomplexum tulajdonosa Érd önkormányzata. Az előző városvezetés elképzelése az volt, hogy a római katolikus egyház fenntartásába adják az iskolát, ám az egyház 2019-ben úgy nyilatkozott, hogy ezt nem kívánja vállalni. (Érden amúgy már működtetnek egy katolikus iskolát, a Marianumot). Így került az iskola az érdi tankerülethez.

A már működő általános iskolai szárny (Archív fotó)

Az általános iskolai rész készült el elsőként: a berendezett épület kulcsait a polgármester átadta a tankerületnek, ám erről semmiféle igazolást, dokumentumot nem kapott. Miután a gimnáziumi szárny is kész lett, és 2023. november 22-én megkapta a használatbavételi engedélyt, az önkormányzat szerette volna átadni ezt is a tankerületnek, csakhogy erre nem kerülhetett sor:

A szülők bekukkanthattak több tanterembe is

„Ezt az épületet tavaly november óta senki nem akarja átvenni tőlünk. Hogy miért? Mint ismeretes, a város iskoláinak tornatermeiben a különféle egyesületek sportfoglalkozásokat tartanak. Az önkormányzat ezeket a (tulajdonában álló) létesítményeket ingyen a tankerület rendelkezésére bocsátja. Csakhogy a tankerület bérleti díjat szed a különféle foglalkozások szervezőitől, tehát haszonra tesz szert az önkormányzati ingatlanban. A városvezetés ezzel a fajta nyerészkedéssel nem ért egyet. A Fenyves-Parkváros Köznevelési Centrum sportlétesítményeit például nem is a tankerület, hanem az Érdi Városgazda adja bérbe az egyesületeknek, önköltségi áron – hiszen a világítást, a takarítást fizetni kell –, nem a haszonszerzés céljával. A Batthyány iskola ingatlanegyüttese közpénzből épült fel, és szeretnénk, ha a parkvárosihoz hasonló lenne a gyakorlat itt is” – mutatott rá Varga András.

A tábla is a helyén van

Hosszú hónapok elteltével, augusztus végén a tankerület vezetője közölte, hogy átvennék a gimnáziumi szárnyat. Alig több mint tíz nap alatt elkészült a városháza dokumentációja, feltüntetve benne a több ezer iskolai eszközt – hiszen nemcsak az épületet, hanem a padokat, asztalokat, kémiaszertárt és egyebeket is át kell adnia az önkormányzatnak.

A mosdókat sem használja még senki

„A dokumentumot Csőzik László polgármester szeptember 15-én aláírva az érdi tankerület vezetőjének átadta. A fent már említett több ezer tétel miatt az átadás-átvétel hosszabb időt vett volna igénybe, ezért Csőzik László a gyermekek érdekét szem előtt tartva azt javasolta, hogy az iskolások költözzenek be azonnal az intézménybe, a papírmunkát pedig pár hét alatt elvégzik az illetékesek. Csakhogy az aláírt dokumentumokat azóta sem kaptuk vissza a tankerülettől, pedig több ízben is beszélt velük a polgármester. Reményeink szerint erre hamarosan sor kerül, és a gyerekek hamarosan beköltözhetnek a gimnáziumi szárnyba.”

Varga András hozzátette: szeretnék, ha mihamarabb aláírná a tankerület a megállapodást, az esetleges vitás kérdésekben meg tudnak egyezni az elkövetkező hetekben is.

A kabinetvezető hangsúlyozta: oktatásügyi kérdésekbe – indul-e következő gimnáziumi osztály felmenő rendszerrel, és ha igen, az általános tantervű vagy sporttagozatos lesz-e – a köznevelési tevékenység államosítása óta az önkormányzatoknak nincs lehetősége beleszólni. Pedig sok szülő kíváncsi volt arra, hogy a 2025/2026-os tanévben indul-e új gimnáziumi osztály akkor is, ha nem adják át az épületet, és ha indul, általános tantervű vagy sportosztály lesz-e.

„Nem az önkormányzat miatt nem lett a Batthyány sportgimnázium, hanem azért, mert a fenntartó Tankerületi Központ nem egy sportgimnáziumi pedagógiai programot fogadtatott el az Oktatási Hivatallal” – hangsúlyozta ezzel kapcsolatban Varga.

A szülők feltették volna a kérdéseiket a tankerületnek is. A bejáráson jelezték, hogy meghívták a fenntartót is, ám a tankerület vezetősége nem jött el, az iskola igazgatója és igazgatóhelyettese volt jelen.

Forrás: Ádám Katalin, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email