22_03_29_erdmost_nincskep

Ma van a cukorbetegség világnapja

22_03_29_erdmost_nincskep

Ma van a cukorbetegség világnapja

November 14-én tartják a diabétesz világnapját. A jeles nap alkalmából Fürj-Eszter Erikával beszélgettünk, aki 21 éve él együtt a betegséggel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mikor és hogyan derült ki, hogy cukorbeteg vagy?

17 éves-en egy szeptemberi napon derült ki, hogy cukros vagyok, ennek immáron 21 esztendeje. Nem volt semmilyen panaszom, sőt az iskolaorvossal épp arról beszélgettünk, hogy mennyire jól érzem magam, mert rengeteget fogytam. Igaz, hogy egy kicsit sok vizet ittam akkoriban, de ezt és a fogyást a rengeteg edzés számlájára írtam és egyébként is nagyon meleg nyarunk volt előtte. Az iskolaorvos azonban azt mondta, hogy a fogyás és a rengeteg folyadék fogyasztás miatt a biztonság kedvéért csináltassak egy laborvizsgálatot. Bár elvileg másnapra szokott eredmény lenni, minket egy órán belül hívott a háziorvos, hogy küldik értem a mentőt, mert olyan magas a cukrom, hogy bármikor kómába eshetek. Mentőről hallani sem akartam, így egy ismerősöm vitt be végül. 

Akkor azt hiszem hálás lehetsz az iskolaorvosnak.

Igen, nekem nagyon nagy szerencsém van, mert rosszabbul is végződhetett volna. A kórházban aztán igazolódott a gyanú, hogy cukorbeteg vagyok, 30 fölött volt a cukrom, aminek 7 körül kéne lennie. Két hetet töltöttem akkor kórházban és ki tudja, mi történik, ha ez akkor nem derül ki.

Említetted, hogy rengeteget ittál és nagyon sokat fogytál is. Pontosan mennyit?

Igen, én 5-6 hét alatt 16 kg-tól szabadultam meg, ami így utólag tényleg sok. Ami pedig a folyadékot illeti 8 litert biztos megittam egy nap. Akkor ugye iskolás voltam és minden szünetben két fél literes üdítőt vettem, egyet még a szünetben elfogyasztottam, egyet pedig az órán. Így visszagondolva ez valóban elképesztő mennyiség.

Hogyan érintett a diagnózis, hogy cukorbeteg vagy?  Ezt 17 évesen nem lehetett könnyű elfogadni és gondolom gyökeresen megváltozott az életed.

Megváltozott az életem, de nekem soha nem okozott gondot, inkább szegény anyukámnak. 17 éves voltam ugye, ekkor a napi étkezésimről ő gondoskodott, neki kellett teljes mértékben átalakítani az étrendet, megváltoztatnia az addigi felfogását. A mai napig megvan az a füzet, amiben grammra pontosan számolta, hogy miben mennyi szénhidrát van, hiszen az elején különösen fontos tartani a diétát. Én, amikor elkezdtem a saját háztartásomat vezetni már könnyebb helyzetben voltam, hiszen én már ebbe nőttem bele.

Mire kell figyelned az étkezések során? Egy gombóc fagyi vagy egy lángos azért hébe-hóba belefér?

Én már nagyjából ránézésre tudom, hogy miben mennyi szénhidrát van. De nem is csak a szénhidrát számít, hanem hogy lassan vagy gyorsan felszívódó, illetve, hogy mennyire zsíros az adott étel. Persze egy gombóc fagyit, egy lángost vagy akár egy sültkrumplit is el lehet olyakor fogyasztani, csak ügyesen be kell illeszteni az étrendbe. Tulajdonképpen az van meghatározva, hogy egy étkezés alkalmával miből mennyit ehetsz.

Mennyire gátol a mindennapjaidban ez a betegség, hiszen ráadásul inzulinra is szükséged van.

Őszintén? Semennyire. Napi 4-szer kell szúrni magam. Régebben 5X kellett, de most már a gyógyszerek is jobbak, az inzulin is hatásosabb. Engem semmiben nem gátol, teljes életet élek. 20 évvel ezelőtt még egész más volt minden, akkor például nem volt ennyi diabetikus édesség a polcokon, a 18 születésnapomra sem volt egyszerű édesítőszeres tortát szerezni. Abszolút együtt lehet élni ezzel a betegséggel és örülök, hogy még időben kiderült nálam.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email