BerenyimariannaAK2

Érdi titkok és csodák, csak egy kattintásra

BerenyimariannaAK2

Érdi titkok és csodák, csak egy kattintásra

Szakember segítségével megtanultuk, milyen adatbázisokban érdemes böngészni érdi kincsek, múltbéli emlékek után.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hol találok digitális fényképeket, videókat, tartalmakat a településemről? Hogyan oszthatom meg ezeket? Hogyan használhatom fel ezeket közösségépítésre? Többek közt ezekre a kérdésekre kapott választ az, aki ellátogatott a Néprajzi Múzeum kommunikációs főosztályvezetője, dr. Berényi Marianna által tartott workshopra az Érdi Galériába.

Előadásán a Magyar Földrajzi Múzeum, az Érdi Galéria, a városi könyvtár, a Szepes és civil szervezetek képviselői vettek részt.

„Múzeumunkban nagyon előteljes digitalizációs munka folyik, minél több műtárgyat szeretnénk közzétenni, online platformon kutathatóvá tenni, legyen szó tárgyakról, fényképekről, filmekről, hanganyagokról, dokumentumokról. Így tudjuk betölteni a közgyüjteményi funkciót, megfelelve az új, 2022-es elvárásoknak” – hangsúlyozta Berényi Marianna.

„Azért járom az országot, hogy megmutassam azoknak, akiket érdekel, hogyan tudják a múzeumokban található anyagot elérni, felhasználni. Például: ha szeretném tudni, hogy egy, a településemről származó műtárgyat melyik múzeumban őriznek, elég rákeresnem a külfönféle adatbázisokban.

Ilyen gyűjteményeket mutatok a workshop résztvevőinek. Jó példa erre a Néprajzi Múzeum online gyűjteménye, vagy az Országos Széchenyi Könyvtár online adatbázisa.

Vizsgálunk olyan aggregátor-oldalakat is, ahol több múzeum anyaga is megtalálható, mine például a MuseuMap. Megnézzük a régészeti aggregációs oldalakat is, amelyekből megtudhatjuk, milyen ásatások voltak Érden, belenézünk a Zsidó múzeum és levéltár anyagába, és elmegyünk külföldi oldalakra is” – sorolta Berényi Marianna, aki játékos alkalmazásokat is mutatott a résztvevőknek.

Érdemes azoknak is belelesniük ezekbe az adatbázisokba, akik nem közgyűjteményekben, illetve kulturális intézményeknél dolgoznak. Pedagógusok és diákok nagy hasznát vehetik a tanórákon, de a laikusok is nagyon érdekes dolgokra akadhatnak rá.

Hinné például, hogy a közművesítési munkálatok során a Diósdi úton egy bronzkori sírra bukkantak? A Sárvíz utcában pedig bronzkori település nyomára akadtak.

Aki további érdekességre is kíváncsi, böngéssze bátran a gyűjteményeket.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email