csukaolvasoikor2

Csuka Zoltánra emlékeztek

csukaolvasoikor2

Csuka Zoltánra emlékeztek

A Szociális Gondozó Központban megalakult a Csuka Zoltán Olvasókör, amely a héten ünnepelte az Éden élő költő, műfordító születésnapját.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csuka Zoltánra emlékeztek 123. születési évfordulója alkalmából a Csuka Zoltán Olvasókör tagjai szeptember 23-án. Kiss Sándor, a kör egyik alapítója, a gondozóközpont munkatársa az ÉrdMostnak elmondta: a csoport az idősotthon lakóiból alakult, mintegy húsz tagjuk van, de havi találkozóikra szeretettel várnak mindenkit, aki szereti, illetve jobban meg szeretné ismerni a valaha Érden élő költő, műfordító munkásságát.

Csuka Zoltán költő, szerkesztő, műfordító, irodalomtörténész Zichyfalván született, a Vajdaságban, 1901. szeptember 22-én.  Öt évvel később Szabadkára költözött a család, majd 1915-ben Pécsre. A fiatal Csuka itt érettségizett le, és indult el írói, szerkesztői pályáján.

1921-ben visszatért Újvidékre, ahol aztán 12 évig élt. 1933-ban Érdligetre költözött, és meg is telepedett városunkban. Tevékenyen alkotott, folyóiratokat alapított, irodalomszervezői munkássága is jelentős volt. 1984-ben hunyt el, nevét városunk könyvtára viseli.

Csuka Zoltán síjra az érdi temetőben (Fotó: Gál Alex)

A születésnapi rendezvényen Csuka műveiből olvastak fel a tagok, és részleteket idéztek Bertha Bulcsú Írók műhelyében, valamint Urbán László Az ismeretlen Csuka Zoltán című könyvéből.

„Csuka Zoltán alapította városunkban a Jószomszédság könyvtárát. A József Attila-díjas költő elnyerte a Jugoszláv PEN Club és Nemzetközi műfordítói életműdíjat is. Ahogy Harmat Béla, városunk egykori polgármestere Urbán könyvének előszavában fogalmaz: Ha Érdligeten, a Sárd utca 35. számú házban, az ott lévő Jószomszédság Könyvtárában járunk, jusson eszünkbe, hogy itt van a délszláv népek irodalmának bölcsője, amely a szellemi hovatartozás zarándokhelye” – idézte Kiss Sándor, aki a kör tagjaival együtt hónapról hónapra feleleveníti Csuka Zoltán munkásságát.

Következő találkozójukra várhatóan októberben kerül sor, a pontos időpontról értesítjük majd olvasóinkat.

Fotó: Csuka Zoltán Olvasókör, Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email