rozsnyoibölcsi

Rövidesen indulhat a Rozsnyói utcai bölcsőde építése

rozsnyoibölcsi

Rövidesen indulhat a Rozsnyói utcai bölcsőde építése

Összefoglaló a 2019-2024-es ciklus utolsó közgyűléséről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hamarosan megkezdődhet a Rozsnyói utcába tervezett 84 férőhelyes bölcsőde építkezése: a kivitelezővel október 4-ig megköti a város a szerződést, a munkálatok befejezési határideje 2025. június 30.

Az önkormányzat pár éve sikerrel pályázott egy 54 fős bölcsőde megépítésére, és még 2022-ben bruttó 827 millió forintos támogatásban részesült. Kiderült, hogy a fenti 54-nél jóval több férőhelyre van igény a településrészen, így a városvezetés már a tervezési szakaszban 84 férőhelyes bölcsőde előkészítését kérte a tervezőtől. Erre tekintettel kezdeményezték az állami támogatás mértékének növelését, de az önkormányzat elutasító választ kapott.

A dolgok jelen állása az önkormányzat előrelátó intézkedését, azaz a férőhelybővítést igazolta: bár a város, illetve az Érdi Horvát Önkormányzat állami támogatást nyert egy másik bölcsi építésére is, a támogatói okirat aláírására a kormány részéről mindmáig nem került sor. (A két bölcsődéről korábban itt írtunk részletesebben.)

„Bízunk abban, hogy mihamarabb aláírjuk a szerződést, de az országos költségvetés helyzete, illetve az uniós források feltételezhető beragadása miatt sajnos fel kell készülnünk arra is, hogy ez a bölcsőde készül el. A Rozsnyói utcai intézmény befogadóképességének emelése így még inkább indokolt”

– mondta az ÉrdMostnak László Ferenc, az önkormányzat kommunikációs vezetője.

E kitérő után visszatérve a közgyűlésen történtekre, a képviselők megszavazták a Rozsnyói utcai bölcsőde beruházási célokmányának módosítását, az alábbiak szerint:

Az építkezéshez szükséges bruttó 189 milliós önerőt az önkormányzat biztosítja. Mivel nem az emelt, hanem az 56 férőhelyes bölcsőde eszközeire kapott önkormányzat támogatást, az intézmény felszerelésére 12,7 millió forint többletet nyújt a város. Az összesen mintegy 202 millió forintot az önkormányzat a jövő évi költségvetés terhére, valamint hitelfelvételből biztosítja.

A testületben elhúzódó vita alakult ki az Érdi Sport Kft.-vel kapcsolatban, nevezetesen, hogy az önkormányzat a 2024/2025-ös üzleti évben tagi kölcsönt nyújtson-e a Kft.-nek, vagy pótbefizetéssel támogassa működését. A Kft.-nek egyébként már így is jelentős, több százmilliós tartozása van, amit év végéig bizonyosan nem tud majd visszafizetni.

„A szabadon felhasználható forrásaink nagyon nagy részét a női kézilabdára fordítjuk. Megérne egy társadalmi vitát, mit kezdjünk ezzel a jelenséggel egy olyan helyzetben, amikor szűkülnek az önkormányzatok mozgásterei. Kérdés, fenntarthatónak tartjuk-e ezt a finanszírozási modellt, vagy át kell térnünk kényszerűen egy szerényebb kézilabdasport-működtetésre? Ezt a vitát februárig le kellene folytatnia a közgyűlésnek” – jegyezte meg Csőzik László polgármester.

Végezetül úgy döntöttek a városatyák, hogy tagi kölcsönt nyújtanak az Érdi Sport Kft.-nek.

Rossmann üzlet építését tervezik a Bajcsy-Zsilinszky út 137-139. szám alatt. Ahhoz, hogy az építkezés a fejlesztő tervei szerint megvalósulhasson, módosítani kellett a Helyi Építési Szabályzatot.

A közgyűlés a hatásvizsgálat, a partnerségi egyeztetés és a többi szükséges eljárás lezárását követően támogatta a HÉSZ módosítását, ami az adott ingatlant érintő részterületre vonatkozik. (A változás a telektömb pincerendszerei, valamint azok hatásterületein elhelyezhető épületek kialakítására vonatkozó előírást érinti).

A közgyűlés megszavazta, hogy mostantól a szellemi sportteljesítményért is adományozható az Érdi Sport Díj.

Idén több kiváló sportolóra is érkezett javaslat, köztük egy sakkozó személyére. Csakhogy – mint az előterjesztés indoklásában áll – évente csak egy Érdi Sport Díj adományozható az eredeti rendelet szerint, amelynek tartalma mostanáig nem tette lehetővé, hogy a szellemi sportokban kiemelkedő teljesítményt is díjazni lehessen. Ezért az előterjesztő a jogszabály kiegészítését javasolta, valamint azt, hogy ne csak egy, hanem két díjat lehessen kiosztani – elvégre a fizikai és a szellemi sportteljesítményt nem lehet összehasonlítani.

A képviselők elfogadták a módosítást, így mostantól

 Érdi Sport Díj adományozható a város érdekében kifejtett kiemelkedő fizikai vagy szellemi sportteljesítményért, vagy nemzetközi sport teljesítményért azoknak a személyeknek vagy csapatoknak, akik a mérhető teljesítmény mellett magatartásukkal is példaként állíthatók a város közössége elé. Évente legfeljebb kettő Érdi Sport Díj adományozható, egy a szellemi sportteljesítményért, egy a fizikai sportteljesítményért.

A közgyűlésen címzetes főorvosi címet adományozott Csőzik László Pityi Imre felnőtt háziorvos részére.

Érdemes megemlíteni, hogy a szeptember 28-ai volt az 2019-2024-es ciklus utolsó ülése. Az elmúlt öt, a közgyűlésben együtt töltött évet egy kis rendezvényen ünnepelték meg a képviselők a Polgárok Házában, elbúcsúzva a távozó képviselőktől.

 

Fotók: ÉrdMost archív, Balogh Alex, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email