freepik.com

Bekeményít az időjárás: hatalmas eső és viharos erejű szél vár ránk

freepik.com

Bekeményít az időjárás: hatalmas eső és viharos erejű szél vár ránk

Mutatjuk, milyen időre számíthatunk a hétvégén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nagy mennyiségű csapadék miatt narancssárga riasztást adott ki Pest vármegyére is a HungaroMet, ami azt jelenti, hogy az ország középső részén az eső mennyisége meghaladja a 20 mm-t, a széllökések pedig a 70 km/h-t is.

Az Időkép előrejelzése szerint szombaton a felettünk pörgő mediterrán ciklon hatására sokfelé számíthatunk esőre, helyenként záporokra is. Több tájegységünkön is jelentős mennyiségű eső várható. A Dunántúlon egyre többfelé megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati szél, majd késő délutántól helyenként erősen viharos, illetve orkán erejű széllökések is előfordulhatnak.

Viszont a Dunától keletre is számítani kell élénk délnyugati széllökésekre. Délután 10 és 17 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Vasárnap folytatódik a többnyire felhős, borongós idő többfelé esővel, záporral, nagy területen kiadós csapadék várható. A csapadékmező inkább csak estére kezd majd szétesni. A Dunántúlon az északnyugati szél sokfelé viharos lesz, de a vasárnapra virradó éjjel, valamint vasárnap reggel többfelé erősen viharos, illetve orkán erejű széllökésekre is számítani kell.

Máshol a keleti, északkeleti szél lesz élénk, kezdetben erős, ami délutántól fokozatosan mérséklődni fog. Délután az ország nagy részén 11-17, a naposabb északkeleti tájakon 18-21 fokot mérhetünk.

Orvosmeteorológia

Szombaton is kettős fronthatásra számíthatunk, mind hideg-, mind melegfronti tünetek előfordulhatnak az érzékenyebbek körében. Egyeseknél fejfájás, görcsös- és ízületi panaszok jelentkezhetnek, másoknál migrén, bágyadtság, dekoncentráltság, tompaság lehet a jellemző.

A szeles tájakon tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság jelentkezhet, a borongós, csapadékos időben pedig alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, illetve nagy lesz a megfázásveszély.

fotó: freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email