kerekpar

Kerékpáros zarándokok indulnak Mohácsra

kerekpar

Kerékpáros zarándokok indulnak Mohácsra

A mohácsi csata 498. évfordulója alkalmából augusztus 27-én, kedden Érd-Ófaluból induló kerékpáros emléktúrához bárki csatlakozhat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Honvéd Kulturális Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park még 2016-ban, a mohácsi csata 490. évfordulóján kerékpáros zarándoklatot hirdetett az útvonalon, mely Érdről indulva, Ercsi, Ráckeve, Dunaújváros, Dunaföldvár, Tolna, Szekszárd, Báta, Dunaszekcső érintésével jut el a Mohácsi Emlékhelyre az évente augusztus 29-e délutánján megtartott megemlékezésre.

Az útvonal azokat a helyszíneket érinti, ahol 1526-ban II. Lajos magyar király seregével Mohács felé tartó útja során megállt. A magyar sereg 1526. július 20-án indult el Budáról és még aznap megérkezett Érdre, ahol Ákosházi Sárkány Ambrus kastélyában töltött két napot.

Az érdi emlékmű Ófaluban

A birtok ura csatlakozott királyához és életét áldozta a mohácsi mezőn. Az ófalusi emlékmű lábánál az a római kori kőoroszlán látható, mely eredetileg a kastély kápolnájának bejáratát díszítette. A útvonalon található emléktáblák közül, talán ez az egyetlen, mely megközelítőleg azon a helyen áll, ahol a király tartózkodott.

A kerékpáros zarándokokat idén is Négyesi Lajos nyugállományú alezredes, hadtörténész, egyetemi docens vezeti.

A túravezető korábban az ÉrdMost-nak elmondta, hogy 1926-ban, a csata 400. évfordulóján a Hadtörténeti Múzeum akkori igazgatója, Aggházy Kamill kezdeményezte, hogy azokon a településeken ahol a magyar sereg táborozott, állítsanak emléktáblát, ez azonban mára kiveszett a köztudatból.

„Ennek kapcsán jutott eszünkbe, hogy a csata 490. évfordulóján megújítjuk ezt a hagyományt. Az elsődleges szándékunk a hagyományteremtés, amelynek a csúcspontja 2026, a csata 500 éves évfordulója lesz”

– tette hozzá.

fotó: Mohácsi Nemzeti Emlékhely Facebook-oldal

Az érdi emlékmű a kiindulópontja az idei emléktúrának, amely mintegy 200 km hosszú. A túrához bárki csatlakozhat, aki elég erőt és kihívást érez magában. Augusztus 27-én, kedden reggel hét órakor indulnak a kerékpárosok Érd-Ófaluból és az egykori csata napján, augusztus 29-én 17 órakor érkeznek meg a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyre, érintve az egykori királyi helyszíneket.

A kezdeményezés nem titkolt célja, hogy az ötszáz éves évfordulóra az érintett települések felvegyék egymással a kapcsolatot és egy bejáratott túraútvonal alakuljon ki a királyi sereg által érintett pontok mentén.

fotó: freepik.com / Mohácsi Nemzeti Emlékhely Facebook-oldal

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email