Balogh Alex

Érd kiválóságait díjazták

Balogh Alex

Érd kiválóságait díjazták

Nyolcan részesültek kitüntetésben az augusztus 20-i városi ünnepségen, köztük posztumusz Macsotay Tibor.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érd Városáért Kitüntetést Macsotay Tibornak, az Érdi Polgárőr Egyesület elnökének ítélték oda, posztumusz.

A május 21-én, életének 71. évében elhunyt Macsotay Tibor Érd városának meghatározó személyisége volt. 2003-tól az Érdi Városi Polgárőr Egyesület elnökeként tevékenykedett, vezetése alatt az egyesület megyei és országos kitüntetéseket szerzett. Az ország egyik legnagyobb polgárőr egyesülete született meg a kezei alatt.  A bűnmegelőzést fő céljának tekintő egyesület felügyelt a biztonságra az érdi sportrendezvényeken, és szinte minden egyéb közösségi eseményen is, továbbá jótékonysági akciók keretében részt vettek többek között az egyházak ételosztásában és tüzelőszállításban a rászoruló családoknak, időseknek.

Macsotay Tibor, aki korábban maga is labdarúgó, ízig-vérig sportember volt, az Érdi VSE elnökségi tagjaként és az ÉRDI VSE női labdarúgó szakosztályának elnökeként
tevékenykedett. Elkötelezett természet- és környezetvédő volt, hosszú ideig az ő nevéhez fűződött a TeSzedd! várostisztító akció szervezése.

Macsotay Tibor nemcsak a közbiztonsághoz, hanem Érd életének közösséggé kovácsolódásához is hozzájárult fáradhatatlan munkájával, energikus személyiségével.
Szakadatlan őrködése olyan biztonságérzetet adott nekünk, ami meleg takaróként borította be városunkat.

A díjat Uri-Kovács Zsuzsanna, Macsotay Tibor szeretett társa vette át a polgármestertől.

Az  Érd Közneveléséért Díjat idén három pedagógus kapta, megosztva. 

Kiss Ilona, az Érdi Teleki Sámuel Általános Iskola felsős igazgató-helyettese  1987-ben a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán végzett orosz–történelem szakos tanárként. Ugyanebben az évben kezdett tanítani az Érdi Teleki Sámuel Általános iskolában. Folyamatosan képezte, fejlesztette a tudását, az elmúlt évtizedek során pedagógiai tanfolyamok, módszertani továbbképzések tucatját végezte el. 37 éves pedagógiai tapasztalatának minden pillanatában maximálisan helyt állt a Telekiben.

A tanítás mellett osztályfőnöki feladatokat is vállalt. Tanítványai közül jó néhányat tanulmányi versenyekre is felkészített, részt vett a „Határtalanul” kirándulások szervezésében, lebonyolításában, és a mai napig aktívan szervezi az iskola közösségi programjait.

1996 óta felsős igazgató-helyettesként is dolgozik. Hosszú évek óta ő felel a kompetenciamérések lebonyolításáért, a továbbtanulás adminisztrációjáért. Kollégái szeretik, tisztelik, mindig kikérik és elfogadják szakmai véleményét.

Tanítványai között sok nehéz sorsú gyermek is akad. A rábízott tanulókat lelkiismeretesen segíti, szereti, támogatja, időt és fáradságot nem kímélve ösztönzi tanulmányaikat.

Varróné Szabó Tünde, az Érdi Teleki Sámuel Általános Iskola alsós igazgató-helyettese 1992-ben a Budapesti Tanítóképző Főiskolán szerzett tanítói végzettséget, könyvtári szakkollégiummal. A következő évtől már a Teleki iskolában tanított. Második diplomáját 2007-ben szerezte az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán, ahol gyógypedagógusként végzett.

Több mint harminc éves pedagógusi pályafutásának döntő többségét a Telekiben töltötte.  A napi teendők mellett több éven keresztül végezte a könyvtárosi munkát is, mindenféle plusz juttatás nélkül. Mind a mai napig az ő feladata az iskolai tankönyvrendelés.

2010-ben elnyerte az Érdi Teleki Sámuel Általános Iskolában az Év pedagógusa díjat, amit a tanulók és a pedagógusok szavazatai alapján megérdemelten vehetett át. 2014-ben sikeresen pályázta meg az alsós igazgató-helyettesi pozíciót. Mai napig is aktív vezetője a nevelőtestületnek.

Munkáját minden körülmények között az igényesség, a szakmaiság és a felelősségtudat jellemzi.

Somfainé Szűcs Mária, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára a József Attila Tudományegyetem magyar–orosz szakán szerezte meg középiskolai tanári diplomáját 1984-ben. 1986 óta az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára. Pedagógus szakvizsgát mentortanári szakiránnyal a Károli Gáspár Református Egyetemen, 2017-ben szerzett.

Sok éven keresztül szervezte a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny megyei fordulóját. A tantárgyhoz kapcsolódó versenyekre áldozatkészen készítette fel különleges bánásmódot igénylő tehetséges tanulóit. Az iskolaközösség évtizedek óta számíthat minden területen az ötleteire, segítségére, kezdeményezéseire. Fő szervezője a Diákgálának: a jótékonysági rendezvényen a tanulók különböző művészeti ágakban mutathatják meg a tehetségüket, miközben a műsor bevétele szociálisan rászoruló társaikat támogatja.

Éveken át mentorálta, irányította az iskolaújság diákszerkesztőségét, 22 évig volt a magyar–művészetek munkaközösség vezetője kollégái bizalmából, akik emberi és szakmai kompetenciáit etalonnak tartják. A mindenkori iskolavezetés középvezetőként számított rá.

Somfainé Szűcs Mária a 2023/24-es tanévvel fejezte be aktív pedagógusi pályafutását.

Az Érd Város Egészségügyéért Díjat dr. Vogronics Judit, a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény orvosigazgatója vehette át. 1994-ben diplomázott a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, 1999-ben szerezte meg a pszichiátria szakorvosa végzettséget. 2016-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen lett jogi szakokleveles orvos.

Munkásságát 1995-ben osztályos orvosként kezdte Dunaújvárosban. Friss szakorvosként, 2000. áprilisában csatlakozott a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény jogelődjéhez, az Érdi Szakorvosi Rendelőintézethez, ahol 2006-ban nyerte el a lelki gondozó vezető főorvosa címet.

Az elmúlt közel negyed évszázadban Vogronics főorvosnő érdi és Érd környéki betegek ezreit gyógyította, empatikus személyiségével bátorította őket, erőt sugárzott és adott, ha éppen arra volt szükségük. Magánszolgáltatóként az idősellátásban és értelmi sérültek fejlesztésében is részt vesz.

Teherbírására és tenni akarására jellemző, hogy fenti feladatokon kívül 2023. január 1-jétől a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény orvosigazgatói feladatait is ellátja.

Az Érdi Közszolgálati Díjat ebben az esztendőben két embernek ítélték oda.

Szűcs Ágnes idősügyi referens a Szepes Gyula Művelődési Központ munkatársa. 2015 óta foglalkozik hivatásszerűen idősüggyel, és közel 5 éve sikeresen koordinálja a Szepes Gyula Művelődési Központ szépkorúakkal foglalkozó szakmai munkáját. Megingathatatlan kitartás, a szakmája és a környezete iránt érzett tisztelet és szeretet jellemzi.

Veszprémben közgazdász, idegenforgalom és szálloda szakon szerezte meg első diplomáját. Az egy éves franciaországi turisztikai ösztöndíj után a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán sportmenedzseri végzettséget szerzett.

Széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkezik, több helyen dolgozott a közigazgatásban, minisztériumban, illetve önkormányzatnál, volt vezető oktatásszervező, rendezvényigazgató, projektkoordinátor.

Nagy munkabírására és szorgalmára jellemző adat, hogy 2023-ban, amikor a művelődési központ a megnövekedett energiaárak miatt két hónapra bezárni kényszerült, közel 300 idősügyi programot szervezett és több mint 10 ezer érdi polgárt ért el közművelődési, idősügyi, színházi és előadóművészi programokkal.

Molnár Ibolya a Polgármesteri Hivatal Adóigazgatási Főosztályának munkatársa. 1988 óta dolgozik a hivatalban, 1996 decemberétől az adóigazgatás területén végzi munkáját. Több mint 10 éve fő feladata az adó- és értékbizonyítványok elkészítése.

Munkaköre Érd valamennyi szegletének alapos ismeretét és precizitást igényel. A helyszíni szemlékre minden esetben maximálisan felkészül, a részletekre is nagyon odafigyel. Munkáját mindenkor a legjobb tudása szerint végzi.  Türelmes és udvarias, ezért mindenkivel könnyen megtalálja a közös hangot.

Jó köztisztviselőnek lenni igazi kihívás. Csak az szolgálhatja jól a polgárok érdekeit, aki ismeri a város működését, széles látókörrel rendelkezik és képes az ügyfelekhez, kollégákhoz empátiával fordulni. Molnár Ibolyának az elmúlt 36 évben sikerült bebizonyítania, hogy kiváló köztisztviselő.

A Érdi Sport Díjat idén Győry Béla triatlonista, az „érdi vasember” vehette át. A 40 esztendős informatikai mérnök, 2019-ben kezdett el triatlonozni, korábban maratoni és félmaratoni távokat futott, fiatalabb korában 10 évig vízilabdázott.

Az elmúlt öt esztendő alatt több mint két tucat IronMan versenyen vett részt és teljesítette az előírt távokat, amelyek között több szimpla és dupla, illetve ötszörös és tízszeres triatlon táv is szerepelt.

Utóbbi, a minden évben Svájcban megrendezett SwissUltra 38 kilométer úszásból, 1800 kilométer kerékpározásból és 422 kilométer futásból áll. Győry Béla ezt a Decaman versenyt az igen nehéz időjárási körülmények és fizikai problémák ellenére is kiválóan teljesítette, így a világ kevesebb mint 200 férfi és női versenyzője között van, akik valaha maguk mögött tudták az emberfeletti távot.

Nem a sporteredmény, hanem a teljesítmény vágya hajtja előre, de épp ezért érik kiemelkedő sikerek is: idén júliusban, dupla triatlon távon ezüstérmet szerzett a franciaországi Ultratriatlon Világkupán. Mindenütt jó hírét viszi városunknak, versenyein a magyar zászló mellett Érd lobogóját is megmutatja a világnak.

 

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Sok olvasónk felháborodott, amikor a „harci kutya” kifejezést használtuk, ezért szakértőket kérdeztünk, vajon jogos-e

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email