szarkalábtűzCzB

Öt hektáron csaptak fel a lángok Érd belterületén

szarkalábtűzCzB

Öt hektáron csaptak fel a lángok Érd belterületén

A Szarkaláb utca végén lévő cserjés oltásán huszonkét tűzoltó dolgozott hétfő este.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hétfőn kora este kigyulladt az aljnövényzet a Szarkaláb utcában, a vasúti töltés menti bokros, fás területen.

Öt hektáron égett a száraz növényzet: cserjék, fák is lángra kaptak, és a tűz veszélyeztette a közeli házakat is.

Közel egy órán keresztül oltották a lángokat az érdi, a fővárosi és a törökbálinti tűzoltók, és Szigetszentmiklósról is jöttek vízszállítók. A helyszínre érkezett a Pest vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat két munkatársa is, ők irányították az oltást.

Mint Csámpai Attila, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az ÉrdMostnak elmondta, összesen huszonegyen dolgoztak a lángok megfékezésén.

Szerencsére sikerrel jártak, nem esett kár sem emberéletben, sem az épületekben, a növényzet viszont nagy területen elpusztult.

Mint az önkormányzattól megtudtuk, az ingatlan a Magyar Államé, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő gyakorolja.

Fontos tudni, hogy a nagy szárazság miatt tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

Természetesen nem tilos a kertünkben sütögetni, de itt sem árt az elővigyázatosság, a száraz fű, illetve a faágak könnyen meggyulladhatnak. Gondoskodjunk tehát egy-egy vödör vízről a tűzrakóhely közelében, vagy tartsuk készenlétben a slagot.

Ne dobáljunk el csikket (még akkor sem, ha eloltottuk) a fűben, erdős területeken, mert elég egy kis szikra is, hogy az aljnövényzet lángra kapjon.

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Sok olvasónk felháborodott, amikor a „harci kutya” kifejezést használtuk, ezért szakértőket kérdeztünk, vajon jogos-e

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email