zölségkertészPixabay

Egy napig láthatjuk és meg is kóstolhatjuk az érdi kertek csodáit

zölségkertészPixabay

Egy napig láthatjuk és meg is kóstolhatjuk az érdi kertek csodáit

Rajzpályázattal és terménybemutatóval zárja a nyarat az Érdi Kertbarát Kör.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az én kiskertem címmel rajzpályázatot hirdet az Érdi Kertbarát Kör, érdi óvodás és iskolás gyerekeknek, valamint a Kör tagjainak gyermekei, unokái számára (a részletes pályázati felhívást lásd cikkünk alján).

Ez már a második alkalom, hogy meghirdetik ezt a kertészkedést, gyümölcs- és zöldségtermesztést, a kicsik között is népszerűsítő programot, aminek tavaly nagy sikere volt: mint Csörgő Andrásné Klárától, a Kör elnökétől megtudtuk, 2023-ban ötvenkilenc pályázó volt.

Nemcsak a legjobbakat díjazták, hanem minden gyereket, aki képet küldött: oklevelet és egy-egy cserép virágot kaptak, amit a Kör tagjai neveltek, gondoztak. Emellett virágmagok közül válogathattak, és tanácsokat is kaptak az ültetéshez.

Tavaly az óvodások voltak a legaktívabbak, de ez nem csoda: jelenleg 28 tagunk van, plusz 12 levelező tag, és 125 ovissal, valamint 22 iskolással állunk kapcsolatban.

Több érdi óvodába is ellátogatunk év közben, magokat ültetünk, palántázunk, és évek óta tart már a kiskertész programunk is. A rajzpályázaton főleg azok a gyerekek vesznek részt, akik már ismernek minket, de természetesen mindenkit sok szeretettel invitálunk – mondta Klára.

Eddig idén több mint tíz iskolás és több mint negyven óvodás jelentkezett. Ahogy tavaly, úgy idén is virággal, oklevéllel és virágmaggal jutalmazzák a nevezőket, a helyezettek pedig ceruzakészletet, rajzfelszerelést is kapnak.

„Az eredményhirdetés és az ajándékok kiosztása az éves terménybemutatónkon lesz, amit augusztus 31-én tartunk” – tudtuk meg Klárától.

Aki nem pályázik, annak is érdemes eljönnie a terménybemutatóra, amit 10–17 óráig tartanak a Szepes Gyula Művelődési Központban.

A terménybemutató régi tradíció a kertbarátoknál. Nemcsak a szebbnél szebb termést, hanem az abból készített finomságokat is elhozzák ilyenkor. Lehet kóstolni mártogatóst, lekvárt és gyógyteát, szagolgatni aromás fűszernövényeket, cserélgetni recepteket, és aki útmutatásra vágyik, annak szívesen adnak tanácsot is.

Egy sokszorosított füzetkét is kapnak a látogatók, ebben a kertbarátok által gyűjtött, illetve írt szaktanácsok kaptak helyet. Ezzel is bátorítják azokat, akik még nem vágtak bele a gyümölcs- és zöldségtermesztésbe, de kacérkodnak a gondolattal.

Idén igazán gazdag lesz a program: mint Csörgő Andrásné Klárától megtudtuk,  a napot megnyitó köszöntők után egy kis műsorral lepik meg a közönséget, és átadják a Kör díjait is.

Folyamatos filmvetítést terveznek, 14 órától pedig szakmai előadásokkal várják az érdeklődőket: szó lesz a bogyós gyümölcsűek, majd a rózsák telepítéséről és gondozásáról, 15 órától pedig a gyerekeket várják foglalkoztatókkal, fejtörőkkel, természetesen a kertészkedés jegyében.

Egy igazi különlegességgel is meglepik a gyerekeket: rovarhotelt készíthetnek a rendezvényen biztosított alapanyagokból, és természetesen haza is vihetik azt. A foglalkozáson bárki részt vehet, de regisztrációt kérnek, hogy minden kis barkácsolónak jusson elegendő alapanyag. Jelentkezni augusztus 26-áig lehet, a csorgone.klari@gmail.com e-mail címen, vagy sms-ben a 06(30)814-7538-as telefonszámon.

Fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email