biztoskezekCZB

Alkotói piac nyílt a telep szélén

biztoskezekCZB

Alkotói piac nyílt a telep szélén

Támogatott lakhatásban élők alkotásait nézhetjük, illetve vásárolhatjuk meg szombatonként az Enikő utcában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy pici műhely a lakótelep aljában. A bejárat azokat az időket idézi, amikor Gelka és Patyolat működött az ehhez hasonló üvegajtók mögött.

Az Enikő u. 1/B-en azonban se nem javítanak, se nem tisztítanak, hanem alkotnak: a mentális betegek bentlakásos ellátásával foglalkozó Biztos Pont Közhasznú Kft. pályázati forrásból hozta itt létre a Biztos Kezek Művész Szigetet.

Ellátottjaik támogatott lakhatásban élnek Érd több, e célra kialakított házában, ahol életvitelükben állandó segítséget kapnak, emellett lehetőség szerint munkához segítik őket, és programokat is szerveznek számukra.

„Alkotóműhely projektünk egy évig tart. A lakóotthonainkban élők művészeti tevékenységét támogatjuk a hetente két alkalommal megrendezett foglalkozásokkal. Olyan alkotások születnek itt, amelyek értéket képviselnek és eladhatóak” – mondta el az ÉrdMostnak Gacsalné Kun Éva, a Biztos Pont Kft. ügyvezetője.

Mint mondta, vannak olyan lakóik, akik régóta festenek, rajzolnak, szerepelnek kiállításokon. Bár az ő alkotásaik nem feltétlenül a műhelyfoglalkozásokon készülnek, szintén felkerülnek a helyiség polcaira, ahol kedvére válogathat a betérő.

Merthogy a képeket értékesítik is: minden szombaton 9-től 12 óráig várják az érdeklődőket a Biztos Kezek Művész Szigeten.

„A pályázat keretében érdi társintézményekkel is szeretnénk együttműködni, mint például a Szikra Egyesület vagy a Habilitációs Központ. Kreatív foglalkozásokat, találkozásokat tartanánk ősztől. Célunk, hogy a fogyatékkal élők (a pszchiátriai betegek is pszichoszociális fogyatékosok) kreatív tevékenységeit összehozzuk” – tette hozzá Éva.

Az alkotóműhelyben eltöltött heti két délután nagyon sokat ad a pszichiátriai betegeknek. Inspirációt, elfoglaltságot, társaságot, feltöltődést. És önbizalmat. A kis csapat tagjai hűségesen visszajárnak, és ki-ki a saját kedvelt technikájával alkot.

A műhelyt egy fiatal lány vezeti, maga is támogatott lakhatásban él. Régóta fest és rajzol, szeretne grafikát tanulni. Őt is inspirálja ez az alkotóműhely, amellett, hogy többféle technikát is mutat és tanít a társainak.

„Színes ceruza, filctoll, kemény-, lágy- és olajpasztell is rendelkezésünkre áll. Szoktunk festeni is” – mutatott körbe Anni (nevét kérésére elváltoztattuk). Megmutatta a műhely előterében kiállított képeket is, amelyek mind eladók.

Mint mondta, van érdeklődés, jönnek és vásárolnak is az érdiek.

Sok kép van a falon Imrek Melindától, aki régi ismerősünk, itt írtunk róla. Melindának volt több kiállítása is. Tevékeny tagja az alkotóműhelynek, igaz, most inkább otthon – az egyik védett házban kialakított kis lakrészében – rajzol.

„Az egészségemmel voltak  bajok, nem jártam be, de most ismét megyek terápiára, és ha jobban leszek, szeretnék visszatérni. Itthon sokat rajzolok, mostanában portrékat is, fotó alapján.

Ebben a mappában vannak azok a képeim, amelyeket bemutatásra szánok, és készül már az asztali naptáram is, a 2025-ös” – mutatta Melinda, akinek az alkotó tevékenység nagyon sokat jelent.

„Nagyon jó, hogy hetente két alkalommal vannak a foglalkozások, rendszeresen lehet járni. Igaz, időszakonként dolgozom a Napraforgóban, és a kettőt nem biztos, hogy össze tudom egyeztetni, de ez majd még kialakul” – tette hozzá Melinda.

Aki szeretné látni, vagy akár megvásárolni a támogatott lakhatásban élők munkáit, látogasson el az Enikő u. 1/B-be, szombatonként 9 és 12 óra között.

A Biztos Kezek Művész Sziget projekt a FOF2023-A-3477  kódszámú „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezetinek szakmai programjainak támogatása” megnevezésű pályázat keretén belül, a Belügyminisztérium és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet  támogatásával valósul meg.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email