termalfurdo_2024_09

Ezen múlik az érdi termálfürdő sorsa

termalfurdo_2024_09

Ezen múlik az érdi termálfürdő sorsa

Ha Érd-Ófalu turisztikailag fellendülne, akkor az egykoron népszerű fürdőt is érdemes lenne újranyitni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szűcs Gábor, a város alpolgármestere volt az Érd FM vendége a közelmúltban, ahol – mint azt már több cikkben is feldolgoztuk – számos, a várost érintő, a lakosságot érdeklő témában tájékoztatta a hallgatókat, illetve mondta el a véleményét.

Az érdligeti Lidl áruházzal, valamint a település gazdaságának fejlesztésével kapcsolatos cikkeinket ITT és ITT találják.

A városvezető ugyanakkor egy másik, sokakat foglalkoztató ügyben is megszólalt, ez pedig a valaha volt érd-ófalusi Termál Hotel Liget, ami az ezredforduló időszakában a környék kedvenc fürdőhelyének számított, és 2015-ös bezárása óta is sokan várják, hogy újranyisson.

(Alábbi videónk már több éves, de akár ma is készülhetett volna. Továbbra is „atomrobbanás” utáni a hangulat.)

 

Az ingatlan nem a város, hanem az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tulajdonában van, ami külső szakmai befektető segítségével tervezte újranyitni a fürdőt (erről ITT írtunk), de az elmúlt bő egy esztendőben nem történt változás.

Szűcs Gábor elmondta, megérti az emberek vágyait, de ha racionálisan közelítünk, akkor pillanatnyilag nem lehetne gazdaságosan üzemeltetni a létesítményt.

Elmondása szerint Magyarországon manapság egy termálfürdő önmagában nem tud nyereségesen működni, ezért Érden is csak úgy lenne értelme pénzt fektetni bele, ha az egy nagyobb, több területet is felölelő „turisztikai attrakció” részévé válhatna.

Úgy gondolja, ehhez elsősorban a vendéglátás, a szálláshelyek, a programok, és nem utolsósorban a közlekedés fejlesztése szükséges. Ez utóbbi vonatkozásában két konkrét példát is említett, amelyek jól mutatják a hiányosságokat.

Az egyik a Mély úton található pincesor, ami ugyan rengeteget fejlődött az utóbbi esztendőkben, és ki is meríti a fentebb leírt „turisztikai attrakció” fogalmát, azonban komoly hibája, hogy nincs kellő számú és minőségű parkolóhely a környéken, így pedig nem alkalmas nagyobb tömegek fogadására.

Archív fotó

A másik, hogy az sem lenne hátrány, ha a közelben elhaladó 6-os főútról közvetlen módon juthatnánk el a városrészbe, tette hozzá.

Alapvetően magát Érd-Ófalut kellene fejleszteni, jelentette ki az alpolgármester. Ebben pedig lenne is lehetőség, hiszen a Szapáry-kastély pincéjétől kezdve a Minareten át a Duna-partig sok-sok olyan épített és természetes látnivaló van, ami a turizmus szempontjából vonzóbbá tehetné a helyet, és ami akár a fürdő újraindításának is „megágyazhatna”.

Viszont ha lehetőségek, elképzelések, ötletek vannak is, a város a jelenlegi forrásaiból mindezeket nem fogja tudni megvalósítani. Szűcs Gábor hozzátette, vagy a magyar állam vagy az Európai Unió segítsége kellene ahhoz, hogy Ófalu „turistaparadicsommá” válhasson.

Fotó: ÉrdMost archív, Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email