tusculanumitemetoBA5

Brutális sírrongálás a régi érdi temetőben

tusculanumitemetoBA5

Brutális sírrongálás a régi érdi temetőben

Kereszteket rugdostak ki, márványtáblát törtek szét, és sírfedelet is elmozdítottak a vandálok a tusculanumi temetőben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Brutálisan megrongálták a tusculanumi temető sírjait hétfő éjjel. Kitörtek, lerúgtak több keresztet, kőtáblát, és volt olyan sír, amelynek a fedelét is elhúzták. Hogy milyen okból és kik gyalázták meg a sírokat, azt még nem tudni.

„Kutyasétáltatók vették észre a ledöntött kereszteket. Biztos, hogy keddre virradóan történt az eset, mert előző nap én is sétáltam arra, és épek voltak a sírok” – mondta az ÉrdMostnak a temető szomszédságában lakó Varga Zsuzsa, aki azonnal értesítette Tetlák Örs alpolgármestert, a terület önkormányzati képviselőjét, és a temetőbe hamarosan megérkeztek a városrendészek.

„Nagyon felháborít minket, ott lakókat ez az eset. Nagyon régen, tán tíz éve, pár suhanc csinált hasonlót, azóta nem történt ilyesmi” – tette hozzá Zsuzsi, aki szerint sok hozzátartozó látogat ki a temetőbe, mindig van mozgás a régi sírok táján.

A Tárnoki út végén álló, elhagyott sírkertbe főként a Tusculanumban élők temetkeztek. A városrész nagy, a temető kicsi, csupán pár házhelynyi (ez jól látható a mellékelt térképen is: a bal felső sarokban keressék a temetőt olvasóink), így pár évtized alatt megtelt a sírkert.

Forrás: Csuka Zoltán Városi Könyvtár

Harmat Béla volt polgármester, a Szigü Temetkezés érdi kirendeltségvezetője az ÉrdMostnak elmondta: a kilencvenes évek közepén tiltotta meg az ÁNTSZ a koporsós temetéseket, urnásakat ugyanakkor még engedélyeztek egy darabig. Mojzer György tusculanumi plébános még emlékszik rá, hogy ő maga is végzett urnaelhelyezéses szertartást.

A kis temető az ódon sírjaival ma is sokakat vonz egy sétára, és sok hozzátartozó ápolja a sírokat. Ebben a temetőben nyugszik ’56 egyik áldozata, Firtelmeister Sándor és édesapja is – a sírt az önkormányzati képviselők minden esztendő októberében rendbehozzák.

Ilyesfajta rongálásra, mint a mostani, évek óta nem volt példa, legalábbis az általunk megkérdezettek nem emlékeznek ilyesmire.

Megkerestük a rendőrséget, illetve az önkormányzatot is, amint bővebb információnk lesz, cikkünket frissítjük.

 

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email