mav_balaton_flirt_legi_dji_20240607171534_0313_d

Indul a nyári főszezoni menetrend a MÁV-Volán járatain

mav_balaton_flirt_legi_dji_20240607171534_0313_d

Indul a nyári főszezoni menetrend a MÁV-Volán járatain

Június 22-től, a vakáció kezdetével járatja csúcsra a balatoni forgalmat a MÁV-VOLÁN-csoport.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ahogy arról korábban az ÉrdMoston is beszámoltunk a nyári tanítási szünet előtt öt héttel, május közepén elindult a MÁV-START előszezoni menetrendje; már ez idő alatt is gyakoribb vonatközlekedéssel, kerékpárszállítási lehetőségek bővítésével segítették a Balaton megközelítését.

A MÁV-VOLÁN-csoport újabb tájékoztatása szerint a népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-ig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig.

A főszezontól kezdődően ugyanis a jelenleginél is több vonatot, IC-kocsit és motorvonatot állítanak forgalomba, ezáltal még több férőhely áll majd az utasok rendelkezésére.

A főszezonban már nem csak a fővárost és a Dunántúlt, de a keleti, délkeleti országrészt (Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét és Szolnok térségét) is közvetlen járatokkal kötik össze a Balatonnal, ahogy azt a korábbi években is megszokhatta az utazóközönség.

A főszezoni menetrend a Volánbusz járatait is érinti, ugyanis

a Volánbusz a helyi, helyközi járataival, valamint az ország számos térségéből biztosít közvetlen eljutást a magyar tengerhez, illetve annak térségében, megkönnyítve nyaralók és kirándulók közlekedését.

A MÁV-VOLÁN-csoport az integrációnak köszönhetően a Volánbusz a vasúti közlekedéshez hangolta a vonat-busz csatlakozásokat a kényelmesebb átszállások biztosítása érdekében, és hogy a vonattal közvetlenül el nem érhető településekről is biztosítsák a kedvező eljutást a Balatonhoz.

A Dunakanyart a Velencei-tóval és a Balaton déli partjával összekötő Jégmadár expresszvonat is minden hétvégén közlekedik már az előszezontól, ám július 8-tól augusztus 23-ig naponta fog járni.  Június 22-től az éjszakai bagolyvonatok már nem csak a déli partot, hanem hétvégenként az északi part településeit is összekötik egymással és a fővárossal.

A vonatközlekedéssel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a megnövekedett utasforgalomra felkészülve a helyjegy váltása minden Balatonhoz közlekedő InterCity- és expresszvonatra kötelező,  annak érdekében, hogy garantált ülőhelye legyen mindenkinek.

Az érdieknek utazás előtt érdemes részleteiben is böngészni a menetrendet, ugyanis – akár megyünk, akár jövünk – a Balatonra tartó közvetlen vonatok közül alig néhány áll meg Érden, és azok is csak Érd alsón. A járatok többségénél tehát átszállás szükséges, amit Kelenföldön vagy Székesfehérváron tehetünk meg. A déli partra igyekvők ugyan találhatnak néhány közvetlen járatot Érd alsóról, de az északi partra csak átszállással lehet eljutni Érdről.

A Balatonhoz utazóknak érdemes kihasználni a vadonatúj EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) néven elindult utazástervező rendszert, amellyel bárki egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan tervezheti meg utazását – akár vonattal, akár autóbusszal, vagy pedig ezek kombinációjával szeretne eljutni a tóhoz.

Útvonaltervezésnél az esetleges késésekkel is tervez EMMA, továbbá néhány szolgáltató (például a MÁV-START) esetén fontos szöveges utastájékoztatási információkkal szolgál a forgalmi változásokat, fennakadásokat okozó rendkívüli helyzetekben.

Kerékpárszállítás a balatoni vonatokon

A főszezonban a MÁV-START minden kerékpárszállításra alkalmas kocsit forgalomba állít. Mind az északi, mind a déli parton közlekednek olyan vonattípusok, melyekben a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyekben akár 30 kerékpár is szállítható:

  • az északi parton a Kék Hullám InterCity vonatokat és a Vízipók sebesvonatokat javasolják a kerékpáros utasoknak
  • a déli parton a Tópart InterCity vonatok kerékpáros kapacitása a legnagyobb
  • a Dunántúl felől a Helikon InterRégió vonatok helyett a Lesence, Tanúhegy és Fenyves expresszvonatokat célszerű választania a kerékpárosoknak

A kerékpárszállításhoz a balatoni vonatokon a kerékpárjegy vagy kerékpár országbérlet mellé kerékpárhelyjegy vásárlása is szükséges. Ha a kerékpárhelyek egy vonaton elfogynak, akkor más vonatot kell választani az utazáshoz, emiatt tanácsos a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani.

fotó: MÁV-Volán csoport / ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email