szunyogPixabay

Kifüstölik a szúnyogokat Érdről

szunyogPixabay

Kifüstölik a szúnyogokat Érdről

Június 19-én földi kémiai módszerrel gyérítik majd a szúnyogokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Katasztrófavédelem országos szúnyoggyérítési programjának keretében június 19-én földi kémiai védekezést végeznek június 19-én, a napnyugta utáni időszakban Érden. Tartaléknapokat is kijelöltek, június 21-22-ét.

Az illetékes cég tájékoztatása szerint a lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezelések földi kémiai módszerekkel történnek, a szakértők által meghatározott területeken.

A biológiai gyérítés nem igényel különösebb bejelentést, az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárváit pusztítja el, a szer a környezetre nincs káros hatással.

A kémiai irtás során Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szert használnak, ami a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Az önkormányzat minden ilyen esetben előre értesíti a méhészeket, hogy e rovarokban ne essen kár.

Bár, mint írtuk, a szer emberre nem veszélyes, érdemes a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, illetve a szabadban szárított ruhákat a szúnyogirtás időpontjában összegyűjteni vagy letakarni.

Javasolják továbbá, hogy a kezelés idejére és az azt követő egy órán át tartsuk zárva az ajtókat, ablakokat, és kapcsoljuk ki a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket.

A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt érdemes megmosni.

A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb szúnyog legyen a környezetünkben: a szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák, ezért szüntessük meg, vagy rendszeresen ürítsük, illetve takarjuk le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Fotó: Pixabay, Freepik

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email