parlagfupixa_230605

Akár 5 millióra is büntethetik azt, aki nem irtja a parlagfüvet

parlagfupixa_230605

Akár 5 millióra is büntethetik azt, aki nem irtja a parlagfüvet

A parlagfű-mentesítés közös ügyünk, de elsősorban az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának törvényi kötelezettsége, fogalmaz a hatóság.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A parlagfüves területek ellenőrzései a – tavalyi évhez hasonlóan – idén is már május 13-án megkezdődtek – derül ki abból a közleményből, ami néhány napja jelent meg az érdi Polgármesteri Hivatal oldalán.

Mint írják, a vonatkozó törvény kimondja, hogy egyrészt:

,,a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani, továbbá parlagfű elleni közérdekű védekezést kell elrendelni, ha a földhasználó a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének nem tesz eleget.”

Éppen ezért a Fővárosi és a Pest Vármegyei Kormányhivatal ingatlanügyi hatóságai és a jegyzők minden évben helyszíni ellenőrzést végeznek e kötelezettség betartatása érdekében. Amennyiben a földhasználó a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének nem tesz eleget, és ingatlanján a parlagfű fejlettsége legalább virágbimbós állapotban van, akkor közérdekű védekezést rendelnek el, ráadásul pénzbírságot is fizetnie kell.

A bírság mértéke egyébként belterületen és külterületen is egyaránt 15 ezer Ft-tól 5 millió Ft-ig terjed, ami a fertőzött terület nagyságától és a parlagfűvel való borítottság mértékétől függ.

Mindemellett az érintettnek a bírságon kívül a hatósági eljárás költségeit is állnia kell, jegyzi meg az Agrároldal ide vonatkozó cikke.

A lap írása szerint tavaly összesen 94 esetben és 4 millió forint értékben szabtak ki bírságot az országban a parlagfű elburjánzása miatt. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 42 553 forint bírságot kaptak a szabálytalankodó ingatlantulajdonosok. A legmagasabb kiszabott bírság 750 ezer forint volt.

Fontos tudni, hogy nem kerül sor sem kaszálásra, sem okafogyott kiszállásra, ha az ügyfél időközben maga tesz eleget a kötelezettségének, és arról az illetékes hatóságot időben értesíti.

Az önkormányzati felhívás megjegyzi, hogy a parlagfű felszaporodására egyaránt számíthatunk mezőgazdasági és belterületi területeken. A parlagfű megjelenhet művelés alatt álló, elhanyagolt, felhagyott művelésű szőlőkben, gyümölcsösökben, hétvégi kertekben, zártkerti ingatlanokon, valamint a vonalas létesítmények – utak, vasút – nyomvonala mentén is.

Tekintettel arra, hogy a parlagfű-mentesítés közös ügyünk, és annak eredménye csak összefogással lehet sikeres, ezért a felelősségteljes, jogszabálykövető magatartás mindannyiunk érdeke

– figyelmeztet a közlemény.

Hogyan védekezzünk?

A parlagfűvel szembeni védekezésben két tényezőnek van kulcsszerepe: egyrészt a folyamatosságnak, vagyis hogy egész évben ügyeljünk az újonnan megjelenő fiatal növények irtására, másrészt a virágzás előtti védekezésnek. Utóbbira azért van szükség, hogy ne szórhassa virágporát a növény – írja a NÉBIH.

Fontos tudni, hogy a tömeges csírázás időszaka júniusban véget ér. Így ha májusban nagyobb figyelmet tudtunk fordítani a parlagfű irtására, nagy eséllyel lehet a növénytől mentesen tartani a kertet az év további részében.

Mindemellett az országos Parlagfű Bejelentő Rendszer segítségével egyébként mi magunk is segíthetjük a hatóság munkáját, ezzel is tehetünk a parlagfűmentes környezetért.

Fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email