csozik gyozelem1

Történelmi győzelmet aratott a Szövetség Érdért a választókerületekben is

csozik gyozelem1

Történelmi győzelmet aratott a Szövetség Érdért a választókerületekben is

A Fidesz-KDNP jelöltjei csak a kompenzációs listán kerültek be. Több régi képviselőtől búcsúzik majd a város.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Szövetség Érdért elsöprő győzelmet aratott Érden, mind a tizenkét egyéni választókerületben megnyerte a választást. A Nemzeti Választási Iroda honlapján található adatok szerint a helyi képviselőtestületben a következőképp oszlanak meg a mandátumok:

Szövetség Érdért: 12 képviselő, illetve Csőzik László polgármester. Kompenzációs listáról bejutott a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum-ÉRteD Családbarát Egyesület 3 képviselője, a Mi Hazánk, illetve az MKKP 1-1 képviselője.

Az egyéni választókerületekben(EVK) az alábbi jelöltek nyertek:

1. EVK Harmat Ákos 45,55%,
2. EVK Lovász Attila 46,97%,
3. EVK Lengyel Péter 52,31%,
4. EVK Gyekiczki Márton 49,35%,
5. EVK Csengeri Attila 49,04%,
6. EVK Szűcs Gábor 50,57%,
7. EVK Tetlák Örs 53,43%,
8. EVK Révész Gabriella 52,21%,
9. EVK Sándor Zoltán 49,35%,
10. EVK Csornainé Romhányi Judit 50,47%,
11. EVK Csépán István 50,87%,
12. EVK Szabó-Nagy László 52,19%.

Több jelölt először foglalja el majd helyét az ülésteremben, sokan azonban már évek óta részt vesznek a döntéshozatalban. Lengyel Péter jelenleg frakcióvezetője, Tetlák Örs és Szűcs Gábor pedig alpolgármestere az érdi képviselőtestületnek. Csornairné Romhányi Judit és Csépán István szintén tagjai a közgyűlésnek.

Ami a kompenzációs listáról bekerülő képviselőket illeti, a Fidesz-KDNP listáját Kardosné Gyurkó Katalin vezeti (volt polgármester-jelölt), őt követi Gasparik Gábor, a helyi Fidesz elnöke, illetve Simó Károly, aki 2014-2019-ben az alpolgármesteri székben ült.

A Mi Hazánk delegáltja Farkas Gáborné Szalai Timea, aki szintén indult 2024-ben a polgármesteri székért, az MKKP-t pedig Való Viktor képviseli majd.

A képviselőcsoportnak nem lesznek tagjai Antunovits Antal, Bács István, Demjén Attila, Fülöp Sándorné Fidesz-KDNP-s, Tekauer Norbert V.É.D-es és Asztalos Éva független képviselők. Nem lesz továbbá a képviselőtestület tagja T. Mészáros András sem, aki tizenhárom évig a várost, majd évekig az ellenzéki frakciót vezette a közgyűlésben.

A Szövetség Érdért képviselőcsoport pedig azon tagjaitól búcsúzik, akik nem indultak a képviselői mandátumért: Balla Imre, Gregus László, Andrasek Mónika, Gál Alex.

Az új képviselőtestület felállásáig azonban még van közel fél év, hiszen a 2019 októberében megválasztott képviselők és polgármesterek megbízatása az alaptörvény értelmében októberig tart.

A helyi önkormányzatok és nemzetiségi önkormányzatok alakuló üléseit csak október elseje után kell összehívni (az akkortól számított15 napon belül). A vasárnap megválasztott polgármesterek is csak októberben lépnek hivatalba. Érden ennek nincs jelentősége, hiszen a voksolást a jelenlegi polgármester nyerte.

Az önkormányzati mellett most tartották a nemzetiségi és az európai parlamenti választásokat is. Lapzártánkig a nemzetiségi eredményeket nem hozta nyilvánosságra a Nemzeti Választási Iroda. Az EP-választáson Érden a Fidesz-KDNP a voksok 36,60 százalékát szerezte meg, a Tisza Párt 34,13-at, az MSZP 8,96-ot, a Mi Hazánk 6,04-et, a Momentum 5,14-et, az MKKP 5,03-at, az LMP-Zöldek 1,65-öt, a 2RK Párt 0,80-at, az MMN 0,67-et, a Jobbik 0,55-öt, míg a MEMO 0,44 százalékot.

Fotó: Ádám Katalin, Czere Bálint, Balogh Alex, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email