haz_epitkezes_freepik

Túlárazás és pofátlan alkuk: ilyen az érdi ingatlanpiac

haz_epitkezes_freepik

Túlárazás és pofátlan alkuk: ilyen az érdi ingatlanpiac

Javult a helyzet, de még mindig nem állnak sorban az eladó házak és lakások iránt érdeklődők, mondja a szakértő.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tavalyi évhez képest az idei mindenképpen jobb Érden és környékén, ugyanakkor a korábbi szinteket azért még nem érte el az ingatlanpiaci forgalom, derül ki a Balla Ingatlan legfrissebb elemzéséből.

Hártó Regina, a cég helyi irodájának vezetője szerint Érden a tavaly bevezetett változtatási tilalom is hatással van az ingatlanpiacra: családi házat építhetnek a telektulajdonosok, de új társasházat, ikerházat továbbra sem lehet felhúzni a városban. Ezért a nagyméretű telkeknek, amelyeken akár egy – vagy több – társasház is elférne, nagyot esett az ára.

Nem segíti a helyzetet, hogy nehezen találnak egymásra a vevők és az eladók.

Utóbbiak továbbra is komoly mértékben túlárazzák ingatlanaikat, míg előbbiek néha „pofátlan” mértékű alkukkal próbálkoznak.

Ez a számok szintjén azt jelenti, hogy míg bő 10 százalék feletti túlárazások jellemzőek, addig adott esetben akár 30 százalékos alkuval is megpróbálkoznak egyes vevők, vagy legalábbis ebben gondolkodnak.

Ilyen árengedményekbe csak kivételes esetekben mennek bele az eladók, igaz, akadnak olyan tulajdonosok a piacon, akiknek tényleg fontos az eladás, így velük meg lehet egyezni egy mindkét fél által elfogadható árban.

eladoingatlan_220215

Ugyanakkor azt is el lehet mondani, hogy – túlárazás ide vagy oda – a korábbi értékesítési átlagárak legalább nem emelkedtek tovább, legjobb esetben is csak stagnálnak.

Az árak szinten maradása, illetve csökkenése mellett a mérséklődő hitelkamatok is segítik a piacot, érezhető, hogy a hitelre vásárlók száma elkezdett emelkedni. Azok a vevők, akik tavaly a magas kamatok miatt nem léptek, idén már megjelentek a piacon. Emellett az állami támogatásokat, így leginkább az új CSOK Pluszt kihasználó érdeklődők száma is növekszik, még ha nincsenek is túl sokan.

A cikk szerint a vevők leginkább az olcsó, használt ingatlanokat keresik, ami a környékbeli házak esetében egy 60-70 milliós felső lélektani határt jelent, míg a lakásoknál és telkeknél 30-40 millió forintos plafont.

El lehet persze adni a drágább, adott esetben 110-120 millió forintos házakat is, de ezeknél jelentősebb, akár egy évet is meghaladó értékesítési időkkel kell számolni. Kivéve, ha valaki a piaci ár alatt kínálja az ingatlanát. Akkor egy-két hónapon belül szinte biztosan talál rá vevőt, tette hozzá a szakember.

Mint elárulta, elsősorban a kisebb méretű ingatlanok kelnek el az átlagnál gyorsabban, és nemcsak azért, mert olcsóbbak, hanem mert a nagyobb méretű ingatlanok magasabb fenntartási költségei elriasztják az érdeklődőket.

Hártó Regina úgy véli, a most tapasztalható lendület várhatóan az év hátralévő részében is kitart, sőt, reményei szerint akár fokozódhat is. Az árak emelkedésére mégsem számít, mert úgy látja, hogy az egyre több piacra kerülő ingatlan ezt nem teszi lehetővé. Ráadásul most az állami támogatások árfelhajtó hatása sem érzékelhető, ahogy az a korábbi CSOK esetében jellemző volt.

Fotó: Freepik, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email