TorgyikOnkologiaÁK

Újraindult az onkológiai szakellátás Érden

TorgyikOnkologiaÁK

Újraindult az onkológiai szakellátás Érden

A rendelésre beutaló nem kell, időpontot pedig nagyon hamar lehet kapni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy év szünet után ismét van onkológiai szakellátás és gondozás a szakrendelőben. Dr. Torgyik Pál, a Semmelweis Egyetem Klinikai onkológus főorvosa keddenként 15-től 18 óráig várja a pácienseket, előjegyzés alapján. Az ellátás nem beutalóköteles, de szakellátás, tehát időtakarékosabb a beteg szempontjából, ha már előzetesen történnek bizonyos lépések: képalkotó vizsgálat vagy valamilyen – a tumor gyanút felvető – más  szakorvosi vizsgálat/konzílium alapozza meg a beteg rendelésre irányítását.

Mivel még kevéssé ismert ez az újraindított szakrendelés, ezért jelenleg nagyon hamar lehet időpontot kapni.

„A rendelésindítás kapcsán azon gondolkodom, hogy hogyan lehet ebben az információs áradatban felvilágosítani a potenciális betegeket azokról a tünetekről, amelyeknél felmerülhet a tumoros betegség gyanúja, és amivel azután felkereshetik a háziorvost, egyéb szakorvost (pl. bőrgyógyászt, nőgyógyászt, stb.), illetve engem.  Álljon itt pár példa: 1. hirtelen fellépő fogyás esetén, amely nem aktív fogyókúrával/életmódváltással, pajzsmirigy túlműködéssel függ össze, 2. egy (középkorú páciensnél) hirtelen kialakult cukorbetegség esetén (ennek hátterében ugyanis hasnyálmirigyrák is lehet, 3. A hosszú idő óta reumatikus panaszokkal kezelt betegség hátterében néha tumoros betegség bújhat meg, 4. Ismétlődő trombózisok, embóliák, 5.  rendellenes vérzés valamely testüregből, amit nem gyulladásos folyamat okoz.  Végezetül 6. Ismeretlen eredetű láz, amit nem valamilyen fertőzés, vagy immunfolyamat okoz” – sorolta a főorvos.

Dr. Torgyik Pál főorvos

Kiemelte azt is: nagyon fontos lenne a daganatok korai stádiumban való felfedezése.

„A korai stádiumban felfedezett betegségeket lehet a leghatékonyabban kezelni, vagy akár teljesen meggyógyítani. Kulcsfontosságú, hogy a páciens daganatgyanú esetén időben forduljon orvoshoz, mert csak így indulhat el a kivizsgálása. A beteg elsődleges ellátója a háziorvos, a daganatos betegségek korai felismerésében pedig kulcsszerepet játszanak a háziorvosok.”

A szakrendelés célja egyébként az is, hogy felkeltsék a háziorvos és a szakorvos kollégák onkológiai éberségét. E tárgyban a főorvos megküldött számukra egy elektronikus előadás-anyagot, az onkológiai betegségek tünettanáról.

„Ha a rákbetegség gyanúja felmerül, a háziorvosok és más szakorvos kollégák számára konzultatív segítséget tudunk nyújtani, hogy még gyorsabb legyen a beteg kivizsgálása. Mi meg tudunk kérni további, a beteg kivizsgálását teljessé tevő vizsgálatokat is” – tette hozzá Torgyik főorvos.

„A részleletek birtokában rövid idő alatt elő tudjuk készíteni a beteg kórtörténetének részletes dokumentumát az Onkoteamre. Ez a csoport dönt az esetlegesen még szükséges vizsgálatokról és konzíliumokról, amelyek szükségesek a beteg optimális vezetéséhez a későbbiekben.  A team szükségességét jogszabály írja elő. A csoportban az onkológiai ellátás során részt vevő összes szakma képviselteti magát, döntéseit pedig a nemzetközi terápiás protokollokra alapozza. Hátterünkben a nehezebben hozzáférhető, ritkább vizsgálatokra ott áll az egész Semmelweis Egyetem” – jegyezte meg a főorvos.

Az érdi rendelésen abban is tudnak segíteni, hogy (a szükséges leletek birtokában) minél gyorsabban bekerüljön a beteg az onkológiai ellátórendszerbe.

„Nemrég egy fiatal hölgy, akinek a családjában már előfordult emlődaganat, egy kóros eltérést mutató mammográfiás szövettani lelettel kopogott be hozzánk. Nem volt kórházi beutalója, de látta, hogy az érdi rendelőben van onkológiai rendelés, ezért jött el hozzánk. Másnap már a kórházi onkoteam előtt voltak az összerendezett leletei, és azonnal döntés született a kezelésének részleteiről”

Az onkológiai szakrendelés természetesen nem csupán a betegség felfedezésére irányul, része az onkológiai gondozás is. Ez a beteg aktív onkológiai kezelése közben, vagy annak lezárulása után következik, és a kezelt, vagy meggyógyított betegek ellenőrző (kontroll)vizsgálatokkal történő követést jelenti – bizonyos ideig.

Betegségből gyógyult eseteknél nem tart a végtelenségig, – de az állam által finanszírozott szűrő jellegű vizsgálatokat ebben az esetben is érdemes elvégeztetni.

„Kiújult betegség vagy a követés során időközben felfedezett új daganatos betegség esetén készséggel konzultáljuk az esetet” – mondta érdeklődésünkre Torgyik dr.

„A szív – és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb halálok a daganatos betegségek csoportja.  Magyarországon 31 ezer ember hal meg évente a daganatok következtében. Ez a szám – dacára az új és drága terápiák bevezetésének – nem csökken jelentősen. A megelőzés, a szűrő vizsgálatokon való részvétel, az onkológiai éberség, valamint a betegek korai orvoshoz fordulása hozhatna csak lényeges előrelépést a túlélés javulásban!  – összegezte véleményét dr. Torgyik Pál.

Fotó: Ádám Katalin, ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email