asztalos éva

Bemutatkozott Asztalos Éva

asztalos éva

Bemutatkozott Asztalos Éva

A V.É.D. (Városunk Érdekében Dolgozunk Egyesület) színeiben indul a képviselői székért, ám függetlenként mérkőzik meg a polgármesteri posztért.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Asztalos, akinek politikai pályájáról itt írtunk bővebben, ezt pár hete jelentette be, 18-án pedig ismertette a programját is.

A rendezvényt a V.É.D. szervezte, hogy bemutassa önkormányzati képviselő-jelöltjeit, no meg Asztalos Évát és programját.

Elsőként Tekauer Norbert köszöntötte a megjelenteket. Tekauer 2006 óta önkormányzati képviselő, korábban a Fidesz-KDNP frakció tagja volt.

Az Érdi Sport Kft. körüli botrányok miatt, illetve idején kizárták a képviselőcsoportból, és 2019-ben a V.É.D. támogatásával indult nem is a képviselői, hanem egyenesen a polgármesteri székért, amit végül Csőzik László nyert el. A közgyűlésben most független képviselőként foglal helyet, ahogy Asztalos Éva is.

Köszöntőjében elmondta, hogy a továbbiakban is a 2019-ben kitűzött irányvonalat szeretnék követni, pártpolitika-mentes várost és városvezetést. „Ez nem azt jelenti, hogy megválasztásunk esetén nem működnénk együtt másokkal” – jegyezte meg.

Bár egyik az ellenzéki, másik pedig a nyertes oldalról jött, Tekauer úgy látja: Asztalos és az ő gondolkodásmódjukban nagyon sok a közös pont. „Egyetlenegyszer sem beszéltünk össze a közgyűlésben, hogy ki mit fog mondani vagy szavazni, de az esetek 99 százalékában ugyanazt képviseltük mind a ketten. Ennek a kiteljesedését láthatjátok most, hogy itt ülünk egymás mellett” – fogalmazott.

Hogy melyek ezek a közös pontok, arra nem tért ki bővebben. A közgyűlési munkában ennek a közös képviseletnek mindenesetre kevés nyoma volt eddig. Az igaz, hogy a vitás napirendi pontoknál, ahol a városvezetés igennel voksolt, az ellenzék pedig nemmel – vagy épp fordítva –, a két független általában a tartózkodás gombot nyomta meg a szavazógépen, de ezt azért nem lehetne közös pontnak nevezni.

A közgyűlési teremből térjünk vissza a tegnapi rendezvény helyszínére, ahol Asztalos Éva ismertette a programját. Elöljáróban elmondta, hogy szerinte nem jól működik ez a város, és ennek oka sok esetben a hibás, illetve halasztó döntés.

 „Nagyon rossz munkafolyamat jellemzi a városvezetést, ami Érd fejlődését akadályozza. Ezen túl érezhető az a választói akarat, hogy legyen Érdnek végre független polgármester-jelöltje, akit egyik párt sem támogat, és a város fejlődésére tud koncentrálni” – tette hozzá.

Asztalos Éva programjának négy alappillére van: az egyik a polgármesteri hivatal feltöltése komoly pályázatírói tapasztalatokkal rendelkező munkatársakkal. A hivatalban dolgozók anyagi megbecsülését is növelné. A második pillér az egészségügyi ellátás színvonalának emelése, CT- és MRI-központ kialakítása. A helyi vállalkozókat szeretné helyzetbe hozni, munkájukkal emelni az önkormányzat gazdasági erejét. Végezetül kidolgoznák a szociális bérlakásprogramot, hogy a rászorulók lakhatása megoldódjon.

A rendezvény zárásaként Tekauer Norbert ismertette a képviselő-jelölteket: 1. körzet: Márton Lajos, 2. Lukács János (mindketten a V.É.D. alapító tagjai), 3. Kis-Novák Antónia, 4. Falusi Ferenc, 5. Tekauer Norbert, 6. Dejtári György, 7. Varga Zsuzsanna, 8. Pap Katalin, 9. Asztalos Éva, 10. Bagi Zoltán, 11. Tárnoki Dorottya, 12. Roder Petra.

A jelöltek közül figyelmet érdemel Falusi Ferenc, aki évtizedek óta aktív tagja az érdi közéletnek, és volt is képviselő Döcsakovszky Béla idején, 2002-től. 2006-ban a Civil Érdek Egyesület színeiben indult, de nem nyert mandátumot.

Neve 2019-ben merült fel megint a választások kapcsán: úgy indult Diósdon független képviselőként, hogy közben az ellenzéki érdi összefogás kompenzációs listáján is szerepelt, ezért le kellett mondania az érdi jelöltségről.

Dejtári Györgyöt is érdemes megemlíteni. Dejtári a V.É.D. alapítója, elnöke, aki közösségi oldalán többször is jelét adta annak, hogy nem szereti a melegeket: „Hamilton, LMBTQ = Aljas, beteg állatok” – kommentál egy cikket. „Mocskos idióta nemileg degenerált banda” – kommentál egy másik. Dejtár több alkalommal is megosztott az LMBTQ-kisebbséghez tartozókkal kapcsolatos olyan tartalmakat, amelyek ezeket az embereket negatív színben tüntetik fel.

A V.É.D. rendezvényén megkérdeztük tőle, most is fenntartja-e ezt az álláspontját. Közölte, hogy ő sosem írt olyasmit, hogy azok emberek, akik „ezt proponálják”, beteg állatok. Amit feltesz a közösségi oldalára, azt azért teszi fel, hogy az emberek olvassák el és alkossanak róla véleményt. „Ha hozzáfűzök valamit, az az én véleményem, azért vállalom a felelősséget” – teszi hozzá.

Asztalos Éva véleményét is megkérdeztük, mit gondol Dejtári kommentjeiről. „Mindenkivel együtt kell működni. Semmilyen szervezettel, kisebbséggel kapcsolatosan nincs ellenérzésem. Egy a fontos: emberek vagyunk, és emberként próbáljunk meg együtt dolgozni” – fogalmazott.

A polgármester-jelöltet arról is kérdeztük, miért indul képviselőként a V.É.D. színeiben, polgármesterként pedig függetlenként. „Nem szeretném, ha mögöttem lenne bármilyen jelölő szervezet. Az, hogy a V.É.D.-del van egy választási szövetségünk, és egyéni képviselőjelöltként az ő szervezetük alatt indulok, annak van egy kis taktikai oka is: a töredékszavazatok.

Egy nagyon rossz forgatókönyv szerint három, a legjobb szerint négy V.É.D.-es képviselő is bejuthat a képviselő-testületbe, ami lehetővé teszi azt, hogy semelyik frakciónak nem lesz többsége. Kvázi mi lehetünk a mérleg nyelve, és nélkülünk semmit nem tudnak lenyomni a közgyűlés torkán” – jegyezte meg Asztalos Éva.

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email