madaraszBA6

A magyar nóta legendáját köszöntötték Érden

madaraszBA6

A magyar nóta legendáját köszöntötték Érden

Madarász Katalin kilencvenedik születésnapján kedvenc nótái csendültek fel a művelődési központban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Madarász Katalin nóta- és népdalénekes kilencvenedik születésnapját ünnepelték vasárnap a Szepes Gyula Művelődési Központban.

A nótaestet Fekete Zoltán nótaénekes szervezte, és olyan művészek léptek fel, akiket az ünnepelt nagyon kedvel: Budai Beatrix, Erdős Melinda, Farkas Rozika, Somogyi Erika, Szóka Júlia, Bányai Márton, Bokor János, Fekete Zoltán, Mészáros András.

Az énekeseket Horvát Zoltán prímás és zenekara kísérte. Fellépett továbbá a Forrás Néptáncegyüttes is.

Madarász Katalint Csőzik László polgármester köszöntötte, felidézve e gazdag és termékeny életút főbb állomásait. A túrkevei születésű Madarász Katalin mintegy 25 esztendeje él Érden, és már szülei is népdalgyűjtők, néptáncosok voltak. Ő maga is énekelt, táncolt, verselt. Egy kulturális rendezvényen figyelt fel rá a Magyar Rádió riportere.

Első hangfelvételén Lakatos Sándor zenekarával énekelt, ettől kezdve kézről kézre adták nemcsak az országban, hanem világszerte. Ő volt az első, aki magyar színpadon cigány nótát adott elő. Magyar népdalok éneklésében és Petőfi-versek megzenésítésében is jeleskedett, és vannak saját szerzeményei is.

Csőzik László megemlítette azt az érdekességet is, hogy a művésznő fiatal korában egy külkereskedelmi vállalatnál volt német fordító, sőt, egy időben kalauzként is dolgozott. Később, elismert énekesként nem volt menedzsere, sofőrje, maga intézte a vidéki fellépéseit is.

Az elmúlt évtizedekben egy ország zárta szívébe, számtalan rangos díj birtokosa lett. Érdemes megemlíteni, hogy elsőként került be az Érdikumok közé az életművével.

Csőzik László végezetül elmondta:  a város számára nagyon fontos, hogy Madarász Katalin itt él közöttünk, hogy Érdet választotta lakhelyéül. „Érd igazi büszkesége ő” – hangsúlyozta.

A nótaest telt házas volt. Mi sem bizonyítja ennél jobban, hogy Madarász Katalint mennyien szeretik, tisztelik, a népdalt, a nótát pedig hányan kedvelik.

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email