madarasz_katalin

A magyar nóta ünnepe lesz vasárnap Érden

madarasz_katalin

A magyar nóta ünnepe lesz vasárnap Érden

Kilencvenedik születésnapját ünnepli a városunkban élő Madarász Katalin nótaénekes. Ennek apropóján csendülnek fel a műfaj gyöngyszemei április 14-én.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Eredetileg a születésnapján, január 23-án ünnepelték volna a magyar nóta műfajának élő legendáját, de egészségügyi okokból végül el kellett halasztani a műsort, amit aztán április 14-én vasárnap, délután 15 órától a Szepes Gyula Művelődési Központban pótolnak – árulta el az Érd FM: Bundáskenyér című reggeli műsorában Fekete Zoltán nótaénekes, az esemény szervezője.

A műsor összeállításakor az volt a cél, hogy Madarász Katalin kedvencei szólaljanak meg, amivel csak annyi volt a gond, hogy az ünnepelt aztán felsorolt vagy húsz, harminc előadót – mesélte nevetve a szervező.

„Ha azt akarjuk, hogy ők mindannyian beférjenek, akkor kétnapos lesz a rendezvény, mondtam neki. Szóval le kellett a névsort szűkíteni, így végül öt női és öt férfi énekes lép majd színpadra”

– fogalmazott Fekete, aki hozzátette, hogy a fellépőket természetesen egy klasszikus felállású cigányzenekar kíséri majd élőben.

 

A műsorvezetőknek sikerült a születésnapos előadóművészt is megszólaltatniuk, aki elmondta, hogy manapság is nagyon aktívan éli az életét. Például nap, mint nap zongorázik és énekel. Saját bevallása szerint már csak azért is, hogy ne felejtse el a dalokat.

Ez pedig a gálaműsor kapcsán is jól jöhet, hiszen noha Madarász Katalin mint ünnepelt, illetve vendég lesz jelen, de – ahogy azt sejtelmesen hozzátette – akár még az is előfordulhat, hogy ő is rágyújt majd egy nótára.

A teljes beszélgetést itt lentebb tudják meghallgatni.

Madarász Katalin 1934-ben született Túrkevén, és 2000 óta él Érden. Szülei népdalgyűjtéssel, néptánc tanítással, a hagyományok őrzésével foglalkoztak, így már gyermekként is számos olyan rendezvényen szerepelt, ahol ő is táncolt vagy énekelt.

Egy ilyen szereplés alkalmával kapott felkérést rádiós meghallgatásra. 1954-ben készült az első rádiós felvétel, ami egy csapásra népszerűvé tette. Madarász Katalin népdalénekesként kezdte az előadói pályáját, majd később a műfaj valamennyi ágában kipróbálta magát.

Magyar nóta, népdal, cigánydalok, megzenésített Petőfi versek előadójaként, valamint saját zenei szerzeményeivel vívta ki az ország dalszerető közönségének elismerését.

Munkásságát számos díjjal, például Érd Város Életmű Díjával is elismerték, nem mellesleg pedig a helyi értéktárnak is a tagja, azaz Érdikum.

Fotó: Érdi Hungarikum Klub

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email