teszedd

Jön a nagy tavaszi várostakarítás, várják a csatlakozókat

teszedd

Jön a nagy tavaszi várostakarítás, várják a csatlakozókat

A TeSzedd! akcióban idén is önkéntesek tisztítják meg a várost az illegális hulladéktól.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ha tavasz, akkor TeSzedd! Idén április 22-28. között rendezik meg az országos takarítási akciót, amihez már lehet csatlakozni.

A környezetükért tenni szándékozók a TeSzedd! weboldalán regisztrálhatnak, akár mint koordinátor, akár mint egy már meglévő csapathoz csatlakozó önkéntes.  A regisztráció április 2-án kezdődött, jelentkezni a honlapon keresztül április15-én délután 4 óráig lehet, de az érdi helyszínek koordinátorai is fogadnak jelentkezéseket.

A koordinátorok szervezik a csapatokat, és igénylik meg az országos szervezőktől a szükséges mennyiségű zsákot, kesztyűt. Ők adják meg azt is, honnan szállítsa el az NHKV (illetve szerződött partnerei) a teliszedett zsákokat.

Fontos: az önkéntesek a kommunális hulladékot gyűjtik össze, a sittet, kidobált gumiabroncsot, bútort az országos akció keretében nem szállítja el az NHKV.

Mint Tetlák Örs alpolgármestertől megtudtuk, Érden már van több helyszín is: egy önkéntes csapat Tusculanumban, a Tárnoki úti kiserdőben takarít majd. A Tisztviselőtelepen, a Tollnok utcában is szerveznek  gyűjtést, ahogy Fenyves-Parkvárosban, a Zengő utca mögötti fás területen is. Az állomások környékén is összeszedik a szemetet, Érdligeten is bevonnak több helyszínt. A híres neves utcákban (Nagy Lajos, Munkácsy, Mátyás Király) is alakul már csoport, ahogy a Fundokliában is.

Az önkormányzat a minél gördülékenyebb csatlakozás érdekében pár napon belül összegyűjti és közzéteszi a helyszíneket, ezeket az ÉrdMost is megjelenteti majd.

Tetlák Örsöt arról is kérdeztük, milyen most a város „tisztasági foka”.

„A helyzet évről évre javul, de ahhoz, hogy az illegális hulladéklerakás megszűnjön, kormányzati akarat és tettek kellenének. A szennyezés 90 százaléka ugyanis illegális konténerezés és lomtalanítás, szintén illegális autóbontás és tisztességtelen építőipari hulladékkezelés eredménye, és ezekkel szemben országos szinten kellene eljárni.

Nem véletlen, hogy egyes gócpontok folyamatosan újratermelődnek: bizonyos területekre üzemszerűen hordják  a hulladékot. Olyan helyszínekről van szó, amelyeket az önkormányzat sem lezárni, sem bekamerázni nem tud (például azért, mert közút vagy magánterület). Sok helyen megszüntettük az autós behajtás lehetőségét, és ott nagyságrendekkel javult a helyzet” – zárta szavait az alpolgármester.

Fotó: ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email