csotoreseleksandorBA2

Megjött a kormány válasza vízügyben: nincs pénz

csotoreseleksandorBA2

Megjött a kormány válasza vízügyben: nincs pénz

A kormány ezek szerint nem vonta le a megfelelő következtetéseket a tavaly év végi egymást követő csőtörésekből, és magára hagyta a térség lakóit.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bő egy hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy Elek Sándor fideszes törökbálinti polgármester kezdeményezésére a budapesti agglomeráció hat településének (Érd, Pusztazámor, Sóskút, Tárnok, Törökbálint, Diósd) vezetője levélben fordult a kormányhoz, hogy rendkívüli támogatást kérjen az ivóvízhálózat legsürgetőbb problémáinak megoldására.

A hat polgármester – pártállástól, politikai hovatartozástól függetlenül – egyetértett abban, hogy az elmúlt évtizedben elmaradt fejlesztésekre, a nyomócső problémájának megoldására és kapacitásbővítésre 6 milliárdot, az elavult csővezeték fejlesztésére újabb 6 milliárdot kell költeni.

A vízhálózat égető problémáiról egyeztetnek a polgármesterek

A koncepciót Csőzik László polgármester személyesen mutatta be V. Németh Zsolt vízügyi államtitkárnak.

Az Érd és Térsége Vízközmű Kft. (ÉTV) és az önkormányzatok egyedül nem képesek orvosolni a problémát. Történnek fejlesztések, de a kiterjedt, 300 km-es vízhálózat felújítása, aminek nagy része ráadásul még mindig azbesztcső, sok milliárdos tétel.

A minap megérkezett V. Németh Zsolt vízügyi államtitkár válaszlevele, amelynek lényege, hogy a kormány nem ad pénzt, egyszer talán uniós pénzekből lesz rá keret.

Az még valahol érthető, hogy a kormány az ellenzéki vezetésű Érden nem akar segíteni, az viszont már kevésbé, hogy a saját fideszes önkormányzatainak miért nem segít.

Kérdésünkre László Ferenc, a városháza kommunikációs vezetője elmondta, Érd nem adja fel, a terveket elkészítik abból a pénzből, amit az önkormányzat erre a célra fel tud szabadítani azért, hogy ha mód lesz rá, a fejlesztések minél hamarabb elindulhassanak.

Csőtörés az Erzsébet utca és környékén 2023 decemberében

Hozzátette: „Nagyon sajnálatos, hogy a kormány ezek szerint nem vonta le a megfelelő következtetéseket a tavaly év végi egymást követő csőtörésekből és magára hagyta a vízhálózat problémájával a közel 200 ezernyi embert, aki itt él az agglomerációban. Az ÉTV is folytatja éves költségvetéséből a legsürgetőbb fejlesztéseket, de nagy szabású régiós beruházásra lenne szükség. Abban reménykedünk, hogy uniós pénzből vagy a svájci alapból előbb-utóbb kapunk támogatást.”

A kormány passzivitása azért is fura, mert az Állami Számvevőszék legfrissebb felmérésében is megállapította, hogy a hazai vízhálózat országos viszonylatban is borzasztóan rossz állapotban van, hiszen az utóbbi 10-15 évben fejlesztések hiányában teljesen elhanyagolták.

Fotó: Balogh Alex / Érdmost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email