felhő

Sivatagi porfelhők árnyékolhatják be a hétvégét

felhő

Sivatagi porfelhők árnyékolhatják be a hétvégét

Esőre nem, de borús égre és élénk széllökésekre számíthatunk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sivatagi por étkezett a Kárpát-medence fölé, a magasszintű felhőzet a por hatására a vártnál jobban szűrheti a napsütést – idézi a távirati iroda a HungaroMet Zrt. szombati, Facebookon is közzétett jelentését.

Mint írják, az erőteljes délies áramlás a meleg mellett sivatagi port is szállított a Kárpát-medence fölé, és bár kisebb koncentrációban érkezett a por, mint a mediterrán térségbe, ennek ellenére Magyarországon is erősen befolyásolni tudja az időjárást.

Portakaró szűri a napsütést

A HungaroMet jelezte: az ország egyes részein a magasszintű felhőzet a por hatására jobban szűrheti a napsütést, mint ahogyan azt korábban várták, sőt kisebb körzetekben a vastagabb felhőzet akár teljesen el is takarhatja a napot. A hétvége folytatásában ráadásul újabb – és nagyobb mennyiségű – por érkezhet, emiatt az átlagosnál pontatlanabbul előrejelezhető a várható napsütés és hőmérséklet szintje is.

porfelhők

A helyenként borús idő ellenére szombaton és vasárnap estig csapadék nem várható. Nagyrészt élénk lesz a délies légmozgás, de az északnyugati tájakon erős, Sopron környékén viharos közeli széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 27 fok között alakul. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő, ami vasárnap hajnalig 10-16 fokig csökkenhet tovább. Vasárnap már 21 és 28 közötti csúcshőmérsékletre is számíthatunk, miközben a déli szél továbbra is élénk marad.

Egy nyári nap – március végén

A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy szombaton több új hőmérsékleti csúcs született: hajnalban átlagosan több mint 10 fokkal volt magasabb a minimum-hőmérséklet, mint a sokévi átlag! Hajnalra 3 és 16 fok közé hűlt le a levegő. 5 fok körüli értékek az északi völgyekben voltak, míg a legmagasabbak a felhős Észak-Dunántúlon lettek, ahol néhol 15 fok fölött maradt a hőmérséklet.

A Dél-Alföldön pedig 25 fokot is mértek, ami azt jelenti, hogy meteorológiai szempontból már március 30-án eljött az első nyári nap: így hívják azokat a napokat, amikor a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja a 25 Celsiust. A mai napra mért eddigi rekordot -26,7  fokot – 1911-ben, Szerepen mérték Magyarországon, a Hungaromet azonban jó esélyt lát arra, hogy szombaton ezt a csúcs is megdőljön.

Címlapkép: Marcus Dall- Unplash / HungaroMet Nonprofit Zrt- Facebook

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email