gallyazaspixabay

Gallyazási munkálatok kezdődnek áprilistól

gallyazaspixabay

Gallyazási munkálatok kezdődnek áprilistól

Mutatjuk azokat az utcákat, ahol a villanyvezetékek megóvása miatt vágják az ágakat a szakemberek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Április elején gallyazási munkák kezdődnek városban – tájékoztatta az ÉrdMostot az ELMŰ Hálózati Kft megbízása alapján dolgozó cég. A munkálatok nyolc érdi utcát érintenek az ÉRD-Pannónia 20 kV-os elektromos hálózat nyomvonalán.

A gallyazást az alábbi utcákban végzik majd a cég szakemberei:

  • Ercsi út
  • Karolina utca
  • Alsó utca
  • Edit utca
  • Sas utca
  • Szajkó utca
  • Fehérvári út
  • Turul utca

Fontos, hogy itt nem kertészeti gallyazásról van szó. Üzemzavar-elhárítás, illetve -megelőzés céljából vágják le az ágakat, az esztétikai szempontokat pedig nem veszik figyelembe. Egyrészt azért nem, mert a fákat a jogszabályban meghatározott védőtávolságig kell visszavágniuk az ELMŰ által megbízott cég munkatársainak.

Másrészt pedig az ELMŰ-től nem kaptak megbízást arra, hogy a teljes lombkoronát a levágott ághoz igazítsák (ezt nem is fizetik meg nekik), ezért lesznek a fák időnként féloldalasak.

Ami a védőtávolságot illeti: 20 kV-os hálózat esetén három méteres távolságnak kell szabadon maradnia a villanyvezeték körül. De a munkálatokkal megbízott cég figyelembe veszi a fa éves növekedési ütemét  is, így inkább négy-öt métert ráhagynak.

Aki tart attól, hogy a fáját alaktalanra nyesik, maga is levághatja az ágakat, természetesen csak akkor, haaz azok még nem érik el a vezetéket. És a már legallyazott fákat is megigazíthatjuk, hogy ne maradjanak féloldalasak – ezt sem tiltja jogszabály. Az viszont nagyon fontos, hogy vezetékbe nyúló ágakhoz soha ne nyúljunk.

A munkálatokat végző cég a keletkezett zöldhulladékot egy héten belül elszállítja a helyszínről.

Fotó: Pixabay / Érdmost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email