Nature scene landscape with soil layers illustration

Földtani kutatást végeznek a térségben

Nature scene landscape with soil layers illustration

Földtani kutatást végeznek a térségben

A mérési program várhatóan április 2-án indul Sóskút, Pusztazámor és Tárnok települések környékén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Bayer Construct Zrt. földtani kutatást fog végezni Sóskút, Pusztazámor és Tárnok települések térségében. A felszíni geofizikai kutatásnak az elsődleges célja a főbb földtani képződmények feltérképezése és szerkezeti vonalak kijelölése, melyeket szeizmikus kutatómódszer alkalmazásával végeznek a szakemberek.

A kutatást végző cég az érintett települések önkormányzataival és közműszolgáltatóival a munkálatokról egyeztetett, valamint az ingatlan- és földtulajdonosokat levélben is értesítette a tervezett kutatásról.

A mérési program várhatóan 2024. április 2 és 17. között zajlik, de az előre nem látható időjárási viszonyok miatt a mérési kampány befejezése tolódhat

A mérési munkálatok megkezdése előtt geodézia mérések történnek az erdős területeken, mely során a geodéta szakemberek kijelölik a mérési pontokat és karókkal megjelölik őket.

A kijelölt mérési vonalak mentén 40 méterenként érzékelőket (un. geofonokat) helyeznek el a talajban, melyeket kb. 10 cm mélyen a talajba szúrnak. Ezek vezeték nélkül érzékelők, így kábel nem köti össze őket.

A szeizmikus kutatás során mesterségesen keltett rugalmas hullámok terjedésének és visszaverődésének segítségével vizsgáljuk a földalatti rétegeket, néhány métertől akár 10 kilométeres mélységig.

A rugalmas hullámokat önjáró vibroszeiz járművekkel keltjük, a hullámok visszverődését pedig a kitűzött pontokon elhelyezett érzékkelőkkel regisztráljuk. A vibroszeiz jelgerjesztés a felszínen zajlik, így roncsolás és talajbolygatás nem történik.

A tehergépkocsik a kijelölt vonalak mentén haladnak, és 30-40 méterenként rövid ideig rezgéseket keltenek.

Ezen pontok 10-20 méteres környezetében várható a rezgés- és zajszint kismértékű növekedése.

A méréseket követően megtörténik a kárfelmérés, majd ezután a Bayer Construct Zrt. felkeresi az érintetteket és megtéríti a mérés során okozott kárt.

fotó: freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email