Teleki10_220831

Felduzzasztanák a Telekit, az önkormányzat tiltakozik

Teleki10_220831

Felduzzasztanák a Telekit, az önkormányzat tiltakozik

Megvannak az óvodai körzethatárok, és nem nő a gyermekétkeztetés díja. Közgyűlési összefoglalónk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nem nőnek idén a szociális ellátások térítési díjai, a gyermekétkeztetés minden tétele változatlan marad. A bölcsődei gondozás díja sem változik, ahogy a házi segítségnyújtásé és az idősek nappali ellátásáé sem. Az idősek otthona, illetve a hajléktalanok átmeneti szálójának napi térítési díja sem változik ebben az évben.

Jó hír, hogy a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás díja ugyanakkor csökken, ahogy a fogyatékos személyek nappali ellátásáé is – ez utóbbi drasztikusan: az érintett családoknak többezer forinttal kevesebbet kell fizetniük naponta.

Van, ami pedig ingyenes lett: a Családok Átmeneti Otthonában nem kell fizetni az ellátásért, mert a normatíva fedezi a működtetés teljes költségét.

A Családok Átmeneti Otthonának egyik kis lakója (archív)

Fenti előterjesztést – ahogy több mást is – vita és ellenvetés nélkül szavazta meg a közgyűlés csütörtökön, ugyanakkor volt olyan napirendi pont, ami körül parázs vita alakult ki. Ilyen volt Teleki iskola tanulói létszámának növelése is.

A tankerület kereste meg az önkormányzatot, hogy véleményezzen bizonyos átszervezéseket, többek közt a Teleki iskoláét. Mint ismeretes, a Fenyves-Parkváros Köznevelési Centrum 2022-ben nyitotta meg kapuit. A régi Teleki iskola költözött át a Törökbálinti úti épületből ebbe az új intézménybe, a régi iskolaépület pedig azóta üresen áll.

A költözés óta eltelt időszakban a tanulók létszáma ugrásszerűen megnőtt, az idei tanévben már 7 első osztályt kellett indítani, ami rekord az intézmény történetében.

Mint az előterjesztésből kiderül, az Érdi Tankerületi központ úgy szervezné át a Telekit, hogy az iskola új székhelyén a tanulói létszám 750-ről 850-re növekedne. Ezt viszont a városvezetés nem támogatja, helyette egy új iskola létrehozását szorgalmazzák, hiszen erre az épület is rendelkezésre áll a Törökbálinti úton.

Szűcs Gábor alpolgármester az ülésen így fogalmazott: „A tankerület a Fenyves-Parkváros Köznevelési Centrum megépítésekor nem hozott létre új beiskolázási körzetet. Ez egy hibás döntés volt, amit azóta sem kívántak helyrehozni, és a gyermekek látják kárát.”

Hangsúlyozta azt is, hogy a tankerület anyagában nagyon kevés az információ, és nem lehet tudni, hogy voltaképp hogy is képzelik el a létszámbővítést. Nem állapítható meg az sem, hogy a tervezett átszervezés kellően alátámasztott-e, és nem megy-e a nevelő-oktató munka minőségének rovására.

A régi Teleki (archív)

Ami a lehetséges új iskolát illeti, a városvezetés szerint új körzetet kellene kialakítani egy önálló intézménnyel. Az autópálya felett élő gyerekek a Burkoló, a sztráda alatt lakók pedig a Törökbálinti útra járhatnának. A köznevelési centrum megépítésének maradványösszegéből el lehetne végezni a szükséges felújításokat ahhoz, hogy ismét megindulhasson itt az oktatás.

Csőzik László polgármester ezzel kapcsolatban az ülésen elmondta: a régi Teleki rászleges felújításáról hónapok óta tárgyalnak a tankerülettel. A támogatáskezelő engedélye megvan arra, hogy ez megtörténhessen. Szeretnék, ha ez a projekt a nyár folyamán megvalósulna az Érdi Városgazda kivitelezésében.

T. Mészáros András (Fidesz-KDNP) közölte: nem támogatják azt az elképzelést, hogy a régi Teleki újra általános iskola legyen. A korábbi városvezetés ide ugyanis egyházi fenntartású középiskolát tervezett, és T. Mészáros ragaszkodna ehhez az elképzeléshez. Csakhogy – mint Szűcs Gábor rámutatott – új középiskolát sem az oktatási államtitkárság, sem a tankerület nem szeretne itt létesíteni, mert ezt a demográfiai helyzet nem indokolja, hiszen itt az általános iskolai férőhelyekkel van probléma.

T. Mészáros András erre úgy válaszolt: „Akármit mond a Maruzsa. Teljesen mindegy, hogy az államtitkár úr mit mond, mert ő a saját érdekét védi, és azt fogják nekünk mondani, amikor panaszkodunk, hogy kevés a középiskola, hogy tessék Budapestre menni, ott sok üres középiskola van.”

Döntés született az érdi önkormányzati óvodák felvételi körzeteiről is. A részletes, óvodákra és utcákra bontott felsorolást itt találják olvasóink.

Más fontos kérdésekről is döntöttek ma a városatyák, többek közt a Virágzó érdi porta pályázatot érintően. A tavaly történtek után kizárják az indulók közül azokat (és közeli hozzátartozóikat), akik a pályázati eljárásban döntéselőkészítőként részt vesznek, tagjai annak a testületnek, amely a pályázatokat elbírálja, illetve a pályázatok elbírálására hatáskörrel rendelkező testület tagjai.

A Virágzó érdi porta pályázat egyik korábbi nyertesének kertje (archív)

Pályázni a Virágzó érdi porta, a Bőtermő érdi konyhakert, a Szép érdi utcafront, a Szép érdi erkély, terasz és az Ökokert kategóriákban lehet majd. A benyújtási határidő 60 nap lesz. Az elbírálás során szakértők közreműködését is igénybe vehetik, és  korábbiakkal ellentétben nem csupán fotók alapján döntenek, hanem lehetőségük lesz a pályázók kertjeinek, erkélyeinek felkeresésére is.

A részleteket (kiírás időpontja, benyújtás határideje) később közöljük majd.

A közgyűlés jóváhagyta azt is, hogy Érd is csatlakozzon a most alakuló Madárbarát Települések Országos Szövetségéhez. A kezdeményezés a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől (MME) ered. Az alakuló ülést március 13-án tartották 28 önkormányzat (köztük az érdi ) részvételével.

Az újonnan alakuló egyesület azokat a településeket fogja össze (az MME szakmai támogatásával), amelyek vállalják, hogy olyan közösséget alkotnak, ahol a tagok a lehetőségeik szerint a település életének minden területén figyelembe veszik az élővilág és benne a madarak megóvásának szempontjait, legyen az egy új beruházás, építkezés, zöldterület-kezelés és -fejlesztés, egy patakpart helyreállítása vagy akár a lakossági szemléletformáló programok.

A madárbarát települések megosztják egymással a jó gyakorlataikat és arra törekszenek, hogy az egyre erőteljesebb urbanizáció mellett is fenntartsák és megőrizzék az ökológiai szempontból értékes élőhelyeket.

Fotó: Czere Bálint, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email