volan_746_jarat_busz

Ezek az érdi tarifareform eredményei

volan_746_jarat_busz

Ezek az érdi tarifareform eredményei

Áprilistól megye-, illetve országbérlettel is utazhatunk a 738-as és a 746-os helyi járatokon, és egyéb kedvezményeket is igénybe vehetünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

2023. nyaráig nem volt más dolgunk, mint megvenni a helyi jegyet, bérletet, amivel válogatás nélkül felszállhattunk minden járműre, csak az számított, hogy Érd határain belül maradjunk.

A Volán tavaly nyáron elkülönítette a helyi és a helyközi járatok díjszabását. Helyi járat maradt az a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrumig közlekedő 738-as busz és az ófalusi 746-os, az összes többi azóta helyközi járatnak minősül (amivel egyes buszok esetében lehetne ugyan vitatkozni, de felesleges, mert a besoroláson ez nem változtat).

A helyközi járatok díjszabását közlekedési tárca szabta meg, ahogy a kedvezmények körét is, míg a két helyi járatéról az azt finanszírozó önkormányzat döntött. A két rendszer mostanáig nem volt átjárható, így aztán egy éven keresztül más-más jegy és bérlet kellett a helyi és a helyközi járatokra, ami jelentős pluszköltséget jelentett azoknak, akik – mondjuk – Ófaluból utaztak Parkvárosba, azaz a helyi és a helyközi járatot egyaránt igénybe vették.

Mivel ez a változás sok utast érintett kedvezőtlenül, az önkormányzat kezdeményezte a szaktárcánál, hogy legyen egységes a rendszer, és a 738-as és a 746-os buszon is használhassák ország- és vármegyebérletüket azok, akik helyi és helyközi járaton egyaránt utaznak.

A tárgyalások sikerrel jártak, így sok érdi kívánsága teljesül április 1-jétől: az önkormányzat és a Volán együttműködésének köszönhetően a 738-as és 746-os két helyi buszon is érvényesek lesznek a megye- és országbérletek, valamint az idén márciusban országosan bevezetett Vármegye24 és Magyarország24 napijegyek.

Összeszedtük, milyen változásra számíthatnak a busszal közlekedők:

  1. Egy bérlet is elég lesz

A legjobb hír: azoknak, akik nem csupán a 738-as és/vagy 746-os buszokat használják, hanem más járatokat is, már nem kell két bérletet váltaniuk. Ez azok számára, akik eddig a helyi és a helyközi járatokat is igénybe vették, 1340-4500 forintos megtakarítást jelent havonta (a bérlettípustól függően).

Ezeken az érdi, illetve Érdet is érintő buszjáratokon utazhatunk ezentúl megye- és országbérlettel, illetve Vármegye24 és Magyarország24 napijeggyel:

700 Budapest, Budatétény vá. (Campona) – Érd

705 Budapest – Százhalombatta – Ercsi – Adony

710, 712, 715 Budapest – Érd – Százhalombatta

720 Budapest – Diósd – Érd

722 Budapest – Érd – Sóskút – Pusztazámor

731 Budapest – (Bp., Sasadi út) – M7 – Érd

732 Budapest – Bem tér – Iparos u. – Bem tér

733 Érd, aut. állomás – Bem tér – Iparos u. – Bem tér

734 Budapest – M7 – (Érd, Lőcsei u.) – Érd

735 Budapest – M7 – (Érd, Riminyáki u. ) – Érd

736 Budapest – M7 – (Érd, Ürmös u.) – Érd

738 Érd, aut. áll. – Bem tér – Favágó u. – Bem tér – Érd

741 Érd – (Érd, Kossuth L. u.) – Tárnok

742 Érd – (Érd, Fehérvári út) – Tárnok

744 Érd, TESCO – Érd, aut. áll. – Kossuth L. u. – Fehérvári út – Érd, aut. áll. – Érd, TESCO

745 Érd, aut. áll. – Fehérvári út – Kossuth Lajos u. – Érd, aut. áll.

746 Érd – Ófalu, Minaret – Érd, TESCO

755 Érd – Törökbálint – Budaörs

756 Bp. – Budaörs – Törökbálint – Érd – Százhalombatta

  1. Továbbra is elérhető lesz a helyi járatos bérlet is

Természetesen azoknak, akik csak az ófalusi 746-os busszal utaznak, vagy csak a Fenyves-Parkváros Köznevelési Centrumhoz közlekedő 738-as járatot veszik igénybe, nem kell megváltaniuk a megye-, illetve országbérletet, ők továbbra is utazhatnak a helyi járatokra váltott bérletükkel.

Fontos: bár az ország- és vármegyebérletek, jegyek érvényesek lesznek a helyi járatokra, fordított irányban ez nem lesz így, azaz a jelentősen olcsóbb, de csak a két helyi buszra érvényes bérlettel továbbra sem utazhatunk a helyközi járatokon.

  1. Bővül az ingyenesen utazók köre a helyi járatokon

Ahogy a helyközi járatokon, úgy a helyi járatokon is ingyen utazhatnak áprilistól a 14 év alatti gyermekek, személyazonosításra alkalmas igazolványuk vagy diákigazolványuk felmutatásával. Ez a kedvezmény nagyon sok diákot érint, hiszen a 738-as buszjáratot azért indította a város, hogy a gyerekek eljussanak a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrumba.

Még egy fontos változás: április 1-jétől 738-as és a 746-os helyi járaton nemcsak a 65 év felettiek utazhatnak ingyen, hanem azok a 65 év alattiak is, akik jogosultak az ellátottak utazási utalványa elnevezésű okmányra, amit a buszokon fel is kell mutatniuk.

Ingyen utazhatnak továbbá a 38/2024. (II. 29.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében meghatározott személyek, utazási utalványuk birtokában, és mindazok, akik az önkormányzat tulajdonosi részesedésével működő cégnél dolgoznak. Nekik szintén be kell mutatniuk érvényes utazási igazolványukat.

  1. Változnak a 738-as és a 746-os tarifái

A 738-as és a 746-os helyi járat tarifái is változnak, de csak egy hónappal későbbi időponttól, azaz május 1-jétől – ennyi átállás kell ugyanis a Volánnak a változások bevezetéséhez.

A korábbi elővételes 185, illetve a buszon váltott 225 forintos jegy ára 350, illetve 400 forintra emelkedik (összhangban a helyközi járatok viteldíjával). A fél-, illetve teljes havi bérletek ára viszont ugyanannyi marad, a diákbérleté pedig még csökken is, 1340 forintról 800 forintra.

Ne feledjük, ezeket a jegyeket, bérleteket májustól csak annak kell megvennie, akinek nincs vármegye-, illetve országbérlete, napijegye.

Aki ország- és vármegyebérlettel utazik, és úgy veszi igénybe a két helyi járatot, az ország- és vármegyebérlet tarifa- és kedvezményrendszerét tekintse irányadónak, hiszen a MÁV-Volán csoport termékeivel közlekedik ezentúl a helyi járatokon is.

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email